Американският видеоканал Peacock ще създаде сериал по книгата на известния журналист и писател Ерик Уайнър "Географията на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света" (изд."Фабер", 2012). Това съобщава сайтът Deadline.

В преведения на над 20 езика бестселър авторът тръгва на пътешествие в държави, които в световните класации по индекс на щастието заемат едни от първите места: Швейцария, Холандия, Бутан, Катар, Исландия, Тайланд, Великобритания, Индия, САЩ. Целта му е да проучи какво в културата, географията и манталитета на съответната страна насърчава щастливия живот, и обратно - кое провокира тревожност и депресия (Уайнър посещава и най-нещастното, според много класации, място на света - Молдова.)

В поредица американският комик Рейн Уилсън, звезда от нашумелия в родината му комедиен сериал на NBC "Офисът", е в ролята на мърморкото, който ще търси и изследва най-щастливите места в света в поредица от шест серии. Той ще посети Исландия, Гана (Африка) , Катар (ОАЕ), Япония. "Peacock" е канал за видео стрийминг на NBC Universal, създаден преди две години и кръстен на логото на телевизията.

Ерик Уайнър е съизпълнителен продуцент на епизодите "География на блаженството", в чието създаване участват седем продуценти, сред които и главният герой Рейн Уилсън.

Ерик Уайнър е писател, журналист и пътешественик. Специализирал е журналистика в Станфордския университет като стипендиант на Knight Foundation. Бил е чуждестранен кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и кореспондент на "New York Times". Работил е в Ню Делхи, Йерусалим и Токио, правил е репортажи в повече от 40 страни. Негови материали са публикувани в "Los Angeles Times", BBC, "The New Republic", "Best American Travel Writing" и др. Автор е на световните бестселъри "География на блаженството: Един мърморко търси най-щастливите места на света", "Човекът търси Бог: Моят флирт с божественото", "География на гения: В търсене на най-творческите места по света", "География на мъдростта (Експрес Сократ)", припомня БТА. В България книгите му са преведени и издадени от издателство "Фабер". През юни 2019 г. Уайнър беше в България по покана на БТА и участва като основен лектор в Шестия световен конгрес на информационните агенции, организатор и домакин на който беше е националната информационна агенция.

Рейн Уилсън

Снимка: Getty Images