Първоначалните отзиви след премиерата на филма "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" са предимно положителни.

През цялата прожекция феновете аплодираха, възклицаваха, викаха одобрително, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Вижте снимки от червения килим >>

Една от почитателките на сагата Кейти Уилсън каза, че филмът я е "побъркал напълно.

"Те са свършили толкова добра работа с преплитането на новия свят от "Междузвездни войни", който са създали, с носталгията на феновете, израснали с "Междузвездни войни" и любовта към тях" - уточни тя.

Принцеса Лея се завръща във филма въпреки смъртта на Кари Фишър през 2016 г. Във "Възходът на Скайуокър" са включени неизползвани кадри от "Силата се пробужда".

Макар и новият филм да е краят на сагата за семейството на Скайуокър, "Дисни" планира продукции с нови герои от декември 2022 г. Подробности обаче компанията още не разкрива.

"Искаме да не прибързваме, докато не сме сигурни, че сме прави" - каза изпълнителният директор на "Дисни" Боб Айгър.

Тези, които харесаха филма, изтъкнаха, че той е най-оптимистичния от трилогията, но също го определиха като "мрачен и страшен", съобщи в. "Индипендънт".

Брандън Дейвис от ComicBook.com харесва обратите във филма:

"Мащабен е и пълен с изненади, и както казва Люк Скайуокър: "Няма да стане както си мислиш".

Джена Буш, фенка и основателка на "Легионът на Лея", каза:

"Направо ме отвя! Никога филм не ми е харесвал толкова много. Това е краят на една ера и на франчайз, които определиха живота ми и това им отдава дължимото по начин, който не съм си представяла, че е възможен".

Ерик Айзенбърг, редактор от CinemaBlend обаче отбеляза, че макар и да има "добри" елементи във филма, има и "повече разочароващи". "Има много решения, които са необясними, угаждане на феновете, което е неуместно, както и пропуснати детайли. Разочарован съм."

Мнозина казаха, че филмът е с прекалено много екшън. Тери Шуорц каза, че усещането е "като извинение към "Последните джедаи", режисиран от Райън Джонсън.

"Възходът на Скайуокър" е последният филм от поредица, която е на второ място по приходи за всички времена - повече от 9,2 милиарда от продажба на билети, припомни Ройтерс. С него приключва история, започнала преди 42 години през 1977 г., когато Джордж Лукас представя героя Люк Скайуокър (Марк Хамил) и въодушевява публиката с дроиди, високи космати воини (укита) и много други необичайни герои.

"Нищо не обединява хората като "Междузвездни войни" - каза режисьорът на "Възходът на Скайуокър" Джей Джей Ейбрамс.

Джей Джей Ейбрамс

Снимка: AP/БТА

Той е и съсценарист на филма заедно с Крис Терио. Джей Джей Ейбрамс режисира и седмия епизод от поредицата "Междузвездни войни: Силата се пробужда" (2015).

В ролите във филма "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" са Марк Хамил, Дейзи Ридли, Адам Драйвър, Кари Фишър (1956 - 2016), Джон Бойега, Оскар Айзък, Антъни Даниълс, Наоми Аки, Домнал Глийсън, Ричард Грант, Лупита Нионго, Кери Ръсел, Йонас Суотамо, Кели Мари Тран, Иън Макдайърмид, Били Дий Уилямс.