"Неразказано в историята" e новата документална поредица на bTV, която започва на 3 март от 20 часа с филма "Паметникът на свободата". Единствена по рода си в ефира, предназначена за излъчване в праймтайм, поредицата ще представя интересни моменти от българската история през личните истории на участниците в нея. Филмите ще се излъчват на национални празници и други специални дати.

"Паметникът на свободата" разказва историята за градежа на паметника, наричан от някои "втора шипченска епопея". Документалната лента осветлява малко известни исторически факти, събития и личности, представени много човешки и обаятелно през очите на участниците в тях. Ще стане известен подвигът на Пеньо Атанасов-Бомбето, бягствата на бригадите поради лошите атмосферни условия, как мраморът е заменен с гранит от близката кариера, за лъва - конструкцията му и проблемът накъде да гледа, уникалният строеж без скеле и интересната история относно откриването на паметника.

С модерна визия, симбиоза между факти и кинематографични възстановки, филмът носи не само документална информация, но и силен емоционален заряд. Уникални са и кадрите на финала - архивни кадри от 1984 г. на кинолюбителя от Димитровград - Валери Добрев, снимал лично Пеньо Атанасов-Бомбето в родното му село Дралфа. Самият филм, заснет на 16 мм лента, остава "завинаги" скрит в архива на музея на паметника и не е показван до сега. За него съвсем случайно научава една съвестна служителка на музея, която по собствена инициатива и с много перипетии успява да го прехвърли на дигитален носител. Създателите на поредицата "Неразказано в историята" научават за съществуването му абсолютно случайно - "от уста на уста" и е истински късмет, че успяват да стигат до него и да го ползват във филма.

Изпълнителен продуцент на "Неразказано в историята" е "Телеман".

Снимка: bTV Media Group

Традиционно, Антон Хекимян и екипът на "Тази сутрин" готвят специално празнично предаване в изнесено студио oт Шипка навръх 3 март. За да напомнят за героите, подвига и безсмъртието, в деня, който донесе свободата на България, гости на Хекимян на върха ще бъдат: Захари Карабашлиев, Митрополит Киприян, Куна Иванова, европейската шампионка по борба Мими Христова, Веселин Плачков и Мариана Попова. Интересни истории ще сподели и директорът на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа" - Чавдар Ангелов, участник във филма "Паметникът на свободата". Празничното издание на "Тази сутрин" започва точно в 7 сутринта.