Гостите ще могат да видят 19-те късометражни филма за едни от най-важните културно-исторически обекта в столицата. Целта е те да концентрират вниманието на жителите и гостите на София към богатото историческо минало на града и едни от вечните и символи.

Продуцентът и режисьор Деси Тенекеджиева, операторът Александър Моллов и екипа им работят до последно по постпродукцията на филмите.
Обемът е огромен, а сроковете кратки. Това са 19 обширни  и сериозни теми, събрани в късометражни  филми с продължителност около 3 мин. Кратката форма е трудна, но най-запомняща се. На принципа на рекламата поднасяме атрактивно и концентрирано най-важната и любопитна информация. Желанието ни е тя да достигне до максимално широка аудитория и съм сигурна, че това ще стане, защото проектът е много интересен и има смисъл.”

Вижте снимки на софийските забележителности >>


По време на премиерата ще се състои и концерт на музикална формация Aqva-Delia. Репертоарът на групата включва уникални авторски обработки на диригента проф. Деляна Мичева-пианист, композитор и вокален педагог в НАТФИЗ. Музикантите пеят на 6-7 гласа едновременно и преплитат по впечатляващ начин ортодоксални, църковно-славянски песнопения и автентичен фолклор.Специално за гостите на събитието Aqva Delia ще представи най-атрактивните си композиции.

Проектът "Спирка Европа: София 2019" се реализира от Фондация "Стоян Камбарев" с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа -2013 г. във връзка с кандидатурата на София и Югозападен регион за европейска столица на културата.