Измина една необичайната за киното година, през която пандемията от Covid-19 затвори киносалоните и много студиа отложиха големите си проекти за по-добри времена. Все пак има високо професионални филми, които да привлекат вниманието в холивудския награден сезон. За първи път в него се допускат продукции, които не са излъчвани в киносалони, а само в стрийминг платформи.

Някои награди, като на нюйоркските и лосанджелиските филмови критици, а и "Изборът на критиците", вече бяха присъдени и дават идея за фаворитите на сезона. "Златните глобуси", макар и да се раздават от журналисти и пословично да са с малко съвпадения с подбраното от професионалните организации, тази година могат да се окажат по-влиятелни, защото изпревариха номинациите на повечето гилдии.

Кинофестивалите миналата година или бяха отложени, или протекоха в сбит формат. Венеция обаче посрещна макар и малка професионална публика и излъчи лауреати на наградите, както и Торонто.

Филмът "Земя на номади" на Клои Чжао спечели наградата "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция. Чжао стана първата жена с това отличие след София Копола, която я получи през 2010 г. "Земя на номади" спечели и наградата на публиката на филмовия фестивал в Торонто, която често е предвестник за оскарова слава. В главната роля е двукратната носителка на "Оскар" Франсис Макдорманд. Сред изпълнителите е и Дейвид Стратеърн. Филмът разказва за 60-годишна жена, която губи работата си и потегля с караваната си из американския запад. Освен за самотата и несигурното съществуване, той е и за свободния дух.

Американският филмов институт избра "Земя на номади" за един от 10-те филма на 2020 г. Той получи и наградата "Изборът на критиците" за най-добър филм, както и "Златен глобус" за най-добра драма, предава БТА.

Драмата за ветераните от войната във Виетнам "Петима от една кръв" спечели няколко водещи награди на американския Национален съвет на кинокритиците - за филм на 2020 г., най-добър режисьор - Спайк Лий и най-добър актьорски състав. От 30 години Националният съвет на кинокритиците се слави с добри прогнози за фаворита за "Оскар". Избраният филм на годината почти винаги печели наградата на американската киноакадемия и в тази категория.

В "Петима от една кръв" се открояват актьорите Делрой Линдо и покойният Чадуик Боузман.

"Процесът срещу Чикаго 7" получи отлични отзиви за сценария и режисурата на Арън Соркин. Актьорският състав включва Саша Барън Коен, Марк Райланс, Еди Редмейн, Майкъл Кийтън, Джоузеф Гордън-Левит, Франк Лангела. Филмът е за действителни събития от 1968 г. - незаконна демонстрация в Чикаго против войната във Виетнам прекъсва конгрес на Демократическата партия. Седем души попадат в съда след конфликт с полицията.

Саша Барън Коен изпъква сред останалите актьори и е сред фаворитите в наградите за поддържаща роля.

"Процесът срещу Чикаго 7" беше избран сред 10-те филма на годината от Американския филмов институт. Продукцията спечели и наградата "Изборът на критиците" за най-добър актьорски състав.

В наградния сезон се открои корейско-американският филм "Минари". Още миналата година той получи голямата награда и наградата на публиката на кинофестивала "Сънданс". "Минари" е с прекрасни шансове в категорията за най-добър чуждоезичен филм, а актрисата Юн Ю-джун печели отличия за поддържаща роля. Режисьорът и сценарист Лий Айзък Чънг е в номинациите на повечето американски награди и вече беше отличен от Националния съвет на кинокритиците за оригинален сценарий. "Минари" получи награди "Изборът на критиците" и "Златен глобус" в чуждоезичната категория. Филмът също попадна в селекцията на Американския филмов институт.

"Минари" е разказ за корейско семейство, което се преселва в Арканзас в търсене на по-добър живот. Някои кинокритици възразяват срещу определянето му като чуждестранен филм и изтъкват, че той е типично американски.

"Ма Рейни: Майката на блуса" вече донесе посмъртни награди "Изборът на критиците" и "Златен глобус" на Чадуик Боузман, който изпълва екрана с енергия и талант. Вайола Дейвис също се отличава в главната роля на блус певицата. Филмът е за звукозаписна сесия и напрежението, което възниква между Ма Рейни, тромпетиста Леви и продуцента, който се опитва да контролира огнената певица. "Майката на блуса" е сред десетте филма на годината на Американския филмов институт.

Още един музикален филм - "Без звуци в живота", е с отлични отзиви за актьорите Риз Ахмед и Пол Раджи. Режисьор е дебютантът Дариъс Мардър. Филмът е за барабанист, който губи слуха си и как случилото се отразява на хората около него.

"Момиче с потенциал" носи номинации и награди на Кери Мълиган в главната роля, както и на режисьорката Емералд Фенъл. Филмът проследява как Каси (Кери Мълиган) замисля отмъщение на хората, отговорни за изнасилването на най-добрата й приятелка, и за тези, които са я разочаровали след това. Емералд Фенъл превръща някои холивудски "добри момчета" (Адам Броуди и Бо Бърнам) в злодеи.

Много интересен за България е филмът "Борат 2" на Саша Барън Коен. Той донесе голямо признание на Мария Бакалова в категорията за актриса в поддържаща роля. Тя беше номинирана за повечето награди, като вече спечели отличията на кинокритиците от Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Торонто, на Националното дружество на кинокритиците, както и "Изборът на критиците".

Филмът "Манк" на Дейвид Финчър започна наградния сезон като фаворит - с много номинации, но засега печели малко награди, предимно за операторско майсторство и сценография. Аманда Сайфред се очертава като съперничка на Мария Бакалова в категорията за актриса в поддържаща роля. "Манк" разказва за сценариста Херман Манкевич и създаването на една от най-великите продукции на всички времена - "Гражданинът Кейн". "Манк" също е в селекцията за филмите на 2020 г. на Американския филмов институт.

"Една нощ в Маями" на режисьорката Реджина Кинг е измислена история за действителни личности през 1964 г. Символите на борбата за граждански права, спорта и музиката Малкълм Екс, Мохамед Али, Джим Браун и Сам Кук се събират и обсъждат ролята си в обществото, изкуството, политиката. Показани са и техни малко известни лични страни.

Реджина Кинг е сред жените, номинирани за режисьорската награда през този сезон. "Една нощ в Маями" е един от филмите на 2020 г. според Американския филмов институт.

Миналата година не е сред успешните за американското, а и световното кино. Тя беше време за компромиси и оцеляване. Наградните церемонии също правят компромиси и са преобладаващо виртуални. Наградите обаче имат същата стойност като преди пандемията.