Сметната палата на Украйна установи значителни нарушения в използването на средства за провеждането на песенния конкурс "Евровизия 2017" в страната. Това оповести пресслужбата на ведомството.

"За подготовката и провеждането на песенния конкурс е изразходвана колосална сума - над 787 милиона гривни (около 30 милиона долара). Но за съжаление Държавният комитет за телевизия и радио на Украйна и Националната обществена телерадиокомпания на Украйна не са осигурили в пълна степен пестеливото й използване", заяви председателят на Сметната палата Валерий Пацкан, цитиран от БТА.

В нарушение на бюджетното законодателство Националната обществена телерадиокомпания на Украйна е използвала 46,2 милиона гривни (около 1,7 милиона долара), 1,6 милиона гривни (около 62 000 долара) от които не по целево предназначение, 13,4 милиона гривни (около 515 000 долара) - незаконно, а освен това е било допуснато неефикасно управление на 9 милиона гривни (около 346 000 долара).

От Сметната палата отбелязаха, че сега, поради недостиг на средства, за пръв няма да има украински представител в детския конкурс "Евровизия".