Още един детективски ум ще разхожда зрителите из заплетени криминални случаи. А още по-хубавото е че става въпрос за европейско кино - скандинавските сериали са балсам за душата. Това е съвсем новия крими сериал "Йершон - по Агата Кристи", който дебютира по Epic Drama на 4 април, понеделник. За да го разберем, трябва да направим няколко крачки назад и после да се върнем обратно в настоящето. В Швеция.

Снимка: Epic Drama

Световноизвестната авторка Агата Кристи създава героиня на име Ариадне Оливър. Освен, че е добра приятелка на Поаро, самата тя е писателка на криминални романи. Често се оказва, че партнира на Поаро по някои от най-известните му случаи, като включва силната си женска интуиция в разрешаването им. Подобно на Агата Кристи, Ариадне Оливър създава свой любим герой в лицето на скандинавския частен детектив Свен Йершон. Именно този литературен герой е главният герой в сериала "Йершон - по Агата Кристи".

Йершон е известен бивш криминален профайлър, заемал се е с много нашумели случаи в хода на кариерата си, но изведнъж решава да се оттегли далеч от обществото - и никой не знае защо.

Снимка: Epic Drama

Сюжет

Клара Сандберг - хаотична личност, смела и сърдечна - е бивш продуцент на треторазрядни тв предавания. Тя е прави предложение за криминално риалити шоу с участието на Йершон и то става успешно.

Новото тв шоу може да промени кариерата и живота на Сандберг, но има една пречка: тя никога не се е срещала с Йершон. Историята започва, когато той току-що е информиран за смъртта на майка си и е принуден да се върне в Оланд за първи път от повече от 30 години. Клара успява да го проследи и е на същия ферибот, който пътува за Оланд. На кораба е убита млада журналистка. Йершон, с неохота, и ентусиазираната Клара започват да разрешават поредица от мистерии, свързани с убийството.

Снимка: Epic Drama

Сериалът интерпретира книгите на Агата Кристи доста свободно, но не с очакваното мрачно чувство, характерно за скандинавските криминални екранизации. Според единия от продуцентите, Патрик Андерсън зрителите могат да очакват "нещо по-приповдигнато, иновативно, закачливо дори, което би се харесало на почитателите на Агата Кристи, но което не кара да присядаш на фотьойла като за обичайните криминалетата преди лягане".

Водещата роля е поверена на актьора Йохан Реборг, когото продуцентът представя като един от най-добрите комици на Швеция, способен обаче да влезе в драматични роли "с голяма вещина". В ролята на Клара е Хана Алстрьом, позната от поредицата "Кингсман" филми.

Според продуцента от страна на компанията C More/TV4 - дълго време са търсили актриса с разностранни таланти, която да има усет и към комедията. "В момента, в който видяхме Йохан и Хана да играят обща сцена, ни стана ясно, че сме намерили".

Снимка: Epic Drama

С "Йершон - по Агата Кристи" от 4 април ще видим как един литературен герой на сам по себе си измислен автор на криминалета оживява на екрана с лекота в увличаща поредица, която проследява различен случай във всеки от осемте си епизода, като същевременно има цялостна арка в хода на сериала.

"Йершон - по Агата Кристи" дебютира ексклузивно по Epic Drama на 4 април и ще се излъчва всеки понеделник от 22 часа с двоен епизод и повторение в четвъртък от 22 часа - слота на "Далглиш" в момента.