Школата по самба "Мангейра" завоюва двадесетата титла в своята история и е големият победител на карнавала в Рио.

Вижте представянето на школата >>

По време на шествието си танцьорите отдадоха почит на чернокожата бразилска правозащитничка Мариеле Франко, убита преди една година. Обявяването на "Мангейра" за победители в надпреварата на 14-те школи по самба, достигнали до финала, предизвика бурна радост в града, предава Франс прес, цитирана от БТА.

По време на своето зрелищно представяне, танцьорите от "Мангейра" отдадоха почит на чернокожите и индиански герои, които не са включени в бразилските учебници. Школата направи своя трактовка на историята на страната, от нейното откриване, през извоюваната независимост до отмяната на робството. Школата дори си позволи да "коригира" националния флаг, като замени със своите маркови розови и зелени краски традиционните цветове на знамето.

Последната победа на "Мангейра", основана през 1928 година, датираше от 2016 година с шествие, посветено на популярната певица Мария Бетания.

Тази година школата отдаде почит на Мариеле Франко, общинска съветничка в Рио, надупчена с куршуми на 14 март 2018 година в близост до самбодрома, където се провежда карнавалът. Убийството й все още не е разкрито от властите.