"Клаус" - първата оригинална анимационна продукция на стрийминг платформата Netflix, изненадващо стана големият победител на наградите "Ани" - водещите американски отличия в областта на анимацията, съобщават "Hollywood Reporter" и "Deadline".

"Клаус" спечели всичките седем приза, за които имаше номинации, в това число за най-добър филм, режисура (Серхио Паблос), монтаж, дизайн на продукция и други.

В топ категорията за най-добра анимация "Клаус" надделя над "Замръзналото кралство 2" на "Дисни" и "Търсенето на Линк" на "Лайка", които водеха с по осем номинации, както и над "Играта на играчките: Пътешествието" на "Пиксар" и "Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят" на "Дриймуъркс анимейшън".

Другата анимация на Netflix, "Загубих тялото си", спечели три награди "Ани" - за най-добър независим анимационен филм, сценарий и музика.

И двете анимационни продукции на стийминг платформата ще се съревновават за "Оскар" в съответната категория заедно с "Играта на играчките: Пътешествието", "Търсенето на Линк" и "Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят", които се разминаха с отличията за наградите "Ани" във водещите категории.

"Замръзналото кралство 2" спечели два приза - за визуални ефекти и озвучаване (Джош Гад за Олаф). "Как да си дресираш дракон: Тайнственият свят" получи само една награда, а "Играта на играчките: Пътешествието" - нито една.

Анимацията "Търсенето на Линк", отличена наскоро със "Златен глобус", също се размина с призове "Ани".

В категорията за късометражна анимация наградата беше присъдена на "Uncle Thomas: Accounting for the Days".

Отличието за анимация на персонажи в игрален филм получи най-касовата продукция на всички времена "Отмъстителите: Краят".

Големият победител в телевизионните категории с четири приза стана продукцията "Любов, смърт и роботи" на Нетфликс.

Наградите "Ани" се присъждат от Международната асоциация за анимационни филми и са считани за сериозен индикатор за успех на "Оскар"-ите. Откакто американската Академия за кинематографично изкуство и наука въведе категорията за анимация през 2002 г., 13 от 18-те победители на наградите "Ани" впоследствие спечелиха и призове на киноакадемията, предава БТА. Сред тях е и миналогодишният отличник "Спайдърмен: В Спайди-вселената".

Тазгодишните награди "Ани" бяха раздадени за 47-ми път в зала "Ройс" на Калифорнийския университет в Лос Анджелис.