Приключението на белгийския крал в България и на територията на Балканите беше избрано за най-добър филм на кинофестивала в Аванка, Португалия, съобщиха от "София филм фест".

За 22-ра поредна година в малкия град на атлантическото крайбрежие се оценяват творби, създадени за кино, телевизия, видео и мултимедия, като в категорията "Най-добър пълнометражен филм" в конкурсната програма наградата беше връчена на творбата на Петер Бросенс и Джесика Удуърт "Белгийският крал". Двамата автори получиха още почетен диплом ("Special Mention") за сценария на филма, както и наградата "Дон Кихот" на Международната федерация на киноклубовете.

Световната премиера на "Белгийският крал" беше в официалната програма "Хоризонти" на Венецианския кинофестивал през 2016. Филмът е продаден в над 65 територии, селектиран е на над 80 кинофестивала от целия свят и има 15 награди, включително номинация на Европейската филмова академия за най-добра комедия.

През септември започват снимките на продължението на интригуващия разказ за премеждията на краля на Белгия, който в края на своята балканска одисея получава предложение да стане император на Нова Европа... Драматичната комедия "Босият император", подкрепена от ИА "Национален филмов център", е най-новият проект на режисьорския тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт. От БТА припомнят, че редом до познатите ни "кралски" актьори Петер ван ден Бегин, Брюно Жорис, Люси Дебе и Титус де Воогт, във филма ще участват още звездите Джералдин Чаплин, Удо Киер и Ханелоре Елснер.

"Босият император" е копродукция между Белгия, Холандия, Хърватия и България ("Арт Фест" - Мира Сталева и Стефан Китанов), подкрепена от Flemish Audiovisual Fund (VAF), French Community of Belgium (CCA/FWB), Belgian Tax Shelter & Lum.Invest, Nethys/VOO, Telenet, Dutch Film Fund (NFF), Croatian Audiovisual Centre (HAVC), ИА "Национален филмов център" - България (НФЦ) и EURIMAGES.