От 29 август до 2 септември 2018 във Варна ще се проведе първото издание на фестивала "Кино и храна". Умения ще обменят кулинарни блогъри, професионални и любители готвачи и фенове на вкусната храна. Всичко това ще бъде гарнирано с много кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, вълнуващи срещи, акустични концерти и лятно кино.

"Идеята на фестивала е да комбинира различни изкуства през призмата на кулинарията. Артисти ще пеят, музиканти ще готвят, автори на книги ще демонстрират на живо готварските си умения, ТВ лица ще се срещнат с почитателите си, както и най-доброто от световното кино, инспирирано от храната, ще покажем в петте фестивални дни" - споделя организаторът на фестивала "Кино и храна" Николай Тодоров.

Поканени са част от най-актуалните кулинарни блогъри в България, сред които Адриана Гюзелева, Люси Евтимова, Станка Стоянова, Карина Попова, Таня Донева, Софи Йотова и други. Авторите на книги за здравословно хранене Кристина Тужарова, Здравка Максурова и Биляна Йотовска също са част от гостите. Всеки един от участниците има свой кулинарен стил, но всички са обединени около идеята, че здравословната храна е  неустоимо вкусна, интересна и полезна.

Тъй като кулинарната култура и изграждането на здравословни навици се възпитава в човек още от малък, специално внимание ще бъде обърнато и на децата с редица детски кулинарни демонстрации и работилници. Ще има и детско шоу с Бате Енчо, което за фестивала ще се превърне в японско детско шоу.

Един от специалните гости на фестивала е Катето Евро, която ще ни докаже, че артистът е артист не само на сцената, като ни сготви свое любимо ястие и ни представи книгата си "Тетрадка за рецепти и спомени". Ще има и специален In Memoriam модул на Антъни Бурдейн - ресторантьор и кулинар, чрез който стотици хиляди преоткриха света чрез храната.

Ще има и разнообразни концерти във вечерните часове. На сцената ще се качат P.I.F., Миленита, Del Padre, Филип Аврамов и групата му Джинджифил, любимката на варненската публика Polina, младата street изпълнителка Kopriva, Дея и Теодора. А DJ Paella ни е подготвил интересна демонстрация, по време на която ще видим как може да се готви и миксира едновременно! Димо от P.I.F. също е замислил да сложи престилката и да ни сготви любимите си талиатели преди да се качи на сцената.

Всяка фестивална вечер ще завършва подобаващо с кулинарен филм, прожектиран на голям екран под открито небе.

През цялото време във фестивалната зона ще работи и Street Food Market. Над 10 от най-популярните заведения и готвачи във Варна ще готвят на живо и ще представят уникалните си рецепти на гладните посетители. Освен набиращите популярност авторски сандвичи и бургери, феновете на вкусната храна ще могат да опитат и различни интернационални кухни, над 10 вида бира, бутикови вина и разхлаждащи летни коктейли.

Фестивалът е с вход свободен и работно време от 11:00 до 23:00 часа.

Проектът се осъществява с подкрепата на фонд "Култура" към Община Варна и е част от платформата "Лятно кино".