Церемонията през 2021 г. за наградите "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука може да бъде отложена с до четири месеца.

Вариантът се обсъжда, за да се предостави възможност на филмите, чието излизане на екран се забави заради пандемията от новия коронавирус, да могат да претендират за номинации, съобщава Контактмюзик, цитиран от БТА.

Церемонията за наградите "Оскар" обикновено се организирана в началото на всяка година. Заради здравната криза обаче се обсъжда предложение следващото ѝ издание да бъде отложено за края на май или началото на юни.

Идеята да се промени календара за първи път в 93-годишната история на "Оскар"-ите е продиктувана от сериозния удар, който пандемията нанесе на филмовия график за 2020 г. Заради затварянето на кината по света много продукции трябваше да отложат датите си за излизане на екран.

Вместо това академията може да осигури на киностудиата по-дълъг прозорец за излизането на продукциите им на екран, което ще им позволи да бъдат разглеждани за номинации за "Оскар". Това означава, че отложените филми все още ще имат шанс да попаднат в надпреварата за наградите през 2021 г.

"Продължаващата здравна криза предизвика вълнение в индустрията и осуети плановете за излизането на много филми. Организаторите на "Оскар"-ите от седмици разискват дали церемонията догодина може да продължи по план, имайки предвид ситуацията със забавеното излизане на екран на множество продукции", казва неназован вътрешен източник, цитиран от в. "Сън".

"Ще има бунт, ако не бъдат направени промени, а индустрията може напълно да бъде опустошена, ако филмовите студия задържат своите предложения до церемонията през 2022 г., за да бъдат избираеми. Това, което те предлагат, е церемонията, която е планирана за 28 февруари 2021 г., да бъде отложена за края на май или началото на юни. Това означава, че филмите могат да излязат на екран в края на тази или началото на следващата година, и все още да бъдат избираеми за предстоящите "Оскар"-и". Имайки предвид, че ситуацията постоянно се променя, на този етап това е само предложение", допълва източникът.

В края на миналия месец беше оповестено, че само за тази година филми, достъпни изключително чрез стрийминг услуги, ще могат да претендират за награди "Оскар".

Според обичайните правила даден филм трябва да е прожектиран в киносалони в Лос Анджелис, Калифорния, за да е избираем за най-престижните киноотличия. Академията обаче временно облекчи критериите заради пандемията.