България ще пропусне следващата "Евровизия", която ще се проведе през 2019 година в Израел, стана ясно през последните дни. Причината - "финансови проблеми" и "оптимизиране на публичните разходи".

Вижте представянията на България >>

Това не е първото подобно прекъсване за страната ни, включила се в конкурса за пръв път през 2005 година. България се отказа от участие и през 2014 и 2015 година, като БНТ тогава изтъкна абсолютно същите причини. Дългата пауза донесе много по-модерни продукции и свежи изпълнители, всичките от които стигнаха до финал и постигнаха достойно класиране. Миналата година това бе 14-ото място за група Equinox.

Жалко ли е, че се отказваме точно сега?

За 12 години участия България записа няколко успешни представяния. Страната ни стигна до второто място през 2017 година. Миналата година Кристиан Костов завоюва среброто с песента "Beautifull Mess".

Миловидното му и чисто излъчване, съчетано с посланието за мир и равенство, запали стотици хиляди младежи от целия свят по българския тийн идол. Страната ни стана втора и за публиката, и за международното жури. България получи максималния брой от 12 точки от журито в Македония, Норвегия, Естония, Беларус. На първото място обаче триумфира Салвадор Собрал от Португалия.

Както всяка година, отново имаше спорове за купено гласуване и геополитически вот. Нещо, което се случва всяка година, независимо дали печели западна или източноевропейска държава, дали триумфът е за травестит или знойна красавица, дали певицата е ужасно кльощава или ужасно дебела. Винаги всички, без държавата-победител, съзират конспирация...

В случая Крис бе поставен в неизгодна позиция заради тежкото сърдечно заболяване на Собрал, което стана обществено достояние дни преди финала в Киев. Трябва обаче да признаем, че Португалия рязко дръпна пред другите с оригиналност, представяйки на конкурса нежна балада с фадо елементи - "Amar Pelos Dois", нещо невиждано от години на конкурса. Същата оригиналност, с която украинката Руслана извади за победа дивашките барабанни ритми, финландците Lordi сложиха маските на чудовища, а Израел показа стопроцентовата жена, която преди това е била мъж - незабравимата Дана Интернешънъл.

България в последните години не се прослави толкова с оригиналност, колкото с качествени продукции и положителни и способни изпълнители, истински машини на сцената. Като събирателен образ на българската продукция, която има шансове да излезе извън границите, се появи Поли Генова. През 2016 година тя закова второто най-добро класиране за България - жадуваното от много държави 4-то място.

Преди Крис именно тя поведе представянията ни към продукта, който се търси по цял свят. Усмихнат, положителен изпълнител, който обича да комуникира и спира да гушне всеки фен. Който знае как да "се събере" на сцената, да изкара най-доброто от гласа си пред най-огромната публика, да изпълни перфектно хореографията си. Тогава обаче в Стокхолм се появи Джамала, представяща Украйна, със своята дарк балада "1944", осъждаща войните. И, естествено, триумфира. Австралия пък завоюва най-високата си позиция на конкурса и само за 2 години участие успя да достигне до второто място.

А защо изобщо Австралия участва на "Евровизия"? Та тя не е в Европа, възмущават се мнозина българи. Може би защото страната знае колко пари може да даде и за какво ги дава? А именно за несравнимата реклама пред милиони платежоспособни потребители на огромния европейски пазар. И какво се получи накрая? "Евровизия" тази година остана без България, но Австралия и Азербайджан не помислят за отказване и в най-смелите си мечти. Напротив, дават много пари и за международното разпространение на продуктите си, защото дори и без победа, те знаят как да възвърнат инвестициите си.

Е, без инвестиции е невъзможно да се печели. Но когато стане, това е най-сладкият триумф. Именно такава бе победата на Елица и Стоян през 2007 година. Да, петото място беше най-голямата победа за страната ни на "Евровизия", защото преди това присъствахме в конкурса само на списък. Авторската песен с народни мотиви на Елица и Стоян изненада зрителите. А непринудените балкански импровизации на дуото допълнително взривиха публиката в Хелзинки.

Приказката започна през 2005 година с група Каффе (с вокалист Орлин Павлов) и песента им "Lorraine". Но каква приказка само... Освен че бяха обвинени, че парчето е крадено, конкурентите им в българската селекция Слави Трифонов и Софи Маринова обявиха от сцената, че се оттеглят, защото гласуването е манипулирано със SIM карти закупени за 50 хил. лева, които ще донесат победата на Каффе. Е, групата спечели и на "Евровизия" се класира на 19-о място! 19-о място на полуфинала!

През 2006 година със свежи сили в битката за финала на "Евровизия" се включи обещаващата млада и гласовита Мариана Попова. За изпълнението на "Let Me Cry" тя извади тежката артилерия - Азис бе неин беквокалист. Въпреки това тя успя да се изкачи само две позиции по-високо от Каффе - 17-о място на полуфинала.

След огромния успех на Елица и Стоян през 20017 година последваха комерсиалните изпълнения "DJ, Take Me Away" (2008) - Deep Zone Project и DJ Balthazar; "Illusion"  - Човека глас Краси Аврамов (2009); "Ангел си ти" - Миро (2010), "Love Unlimited" - Софи Маринова (2012).

Първото участие на Поли Генова на "Евровизия" бе през 2011 със свежата песен на български език "На инат", но не успя да се класира, за да пее на гала вечерта. А Елица и Стоян се включиха отново в конкурса през 2013 г. със "Само шампиони", но дори не стигнаха до финал.

Второто участие на Поли Генова сложи края на двегодишното отсъствие на България от конкурса. През 2014 и 2015 година БНТ отново изтъкна настъпващите големи финансови ограничения в медиата. Тогава официалната позиция гласеше:

"Водена от желанието да популяризира българската песен и българските изпълнители, вече 9 години медията изпраща представители в престижния конкурс. За своето присъствие на европейската сцена, БНТ е длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100%, спрямо 2005 г. (когато за пръв път участва – бел. ред.). Към тази такса, влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса..."

Дано след новото прекъсване страната ни да се завърне с още по-положителен имидж пред света. И то бързо. Защото колкото и страхотни, и ужасни изпълнения да представихме на конкурса, купеният, несправедлив цирк "Евровизия" продължава без България... А може би най-якият, най-забавен конкурс, обединяващ хората по цял свят, продължава без България?