Две продукции на стрийминг платформата Netflix - криминалният трилър "Озарк" и кралската драма "Короната", водят с по шест на брой номинации в телевизионните категории за наградите "Изборът на критиците".

Номинациите във филмовите категории, както и форматът на церемонията за 26-ите годишни отличия ще бъдат оповестени на 8 февруари. Победителите ще станат известни на 7 март. За трети път водещ на шоуто ще бъде актьорът Тей Дигс.

Със "съществения принос" на продукциите ѝ "Озарк" и "Короната" номинациите за стрийминг платформата Netflix са общо 26.

Двата сериала ще се съревновават в категорията за най-добра телевизионна драма.

Звездите на "Озарк" Джейсън Бейтман и Лора Лини са с номинации за най-добър актьор и актриса в телевизионна драма. Том Пелфри, Джулия Гарнъри Джанет Мактиър са номинирани за поддържащите си роли в сериала.

Звездите на "Короната" Оливия Колман и Ема Корин са с номинации за най-добра актриса в телевизионна драма, а Тобаяс Мензис и Джилиан Андерсън са сред претендентите в поддържащите актьорски категории, предава БТА.

"Развълнувани сме от възможността да отдадем почит към телевизионната дейност в един особен награден сезон. В година, в която нуждата от забавление беше неоспорима, индустрията се събра, за да предостави отлични сериали, които ни радваха, образоваха, предизвикаха и най-важното, ни обединиха", се посочва в изявлението на Джоуи Бърлин, главен изпълнителен директор на Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association).

След Netflix с общо 24 номинации се нареждат телевизия HBO и стрийминг платформата HBO MAX.

С по пет номинации за наградите "Изборът на критиците" са "Страната на Лъвкрафт", "Мисис Америка", "Шитс Крийк" и "Какво правим в сенките", а с по четири - "Обадете се на Сол" и "Заговорът срещу Америка".