Затова денят се смята за рожден ден на танца, изкуството или просто женската пластичност и красота. Историята на стриптийза започва в Париж, най-разкрепостеният в сексуално отношение град в края на 19 век.

Там през 1889 година открива врати може би най-известното кабаре и до днес- "Мулен Руж". Четири години след началото, танцьорката Мона прави нещо революционно за времето си - хвърля всичките дрехи от тялото си и остава както я е майка родила.

Разбира се, това не е посрещнато с аплодисменти от всички. Момичето е било арестувано, отведено в полицията за разпит и накрая глобено със 100 франка. 125 години след нейната първа изява като стриптийзьорка, нещата са се променили много.

Професията на танцьорките, които се освобождават от дрехите си навлезе навсякъде, където има подходящи нощни заведения и вече не ги арестуват и глобяват. За да не остане силният пол назад, появи се и мъжки вариант на разсъбличането.

А има и изпълнителки, които смятат танца си за изкуство. Вероятно не са далеч от истината, щом в киното просто обожават стриптийза и често включват елементи от него в различни филми.