Анимацията "За душата" на "Пиксар" пропуска кината и ще има премиера на стрийминг платформата "Дисни +" на Коледа.

Решението бе очаквано на фона на премиерите на дългоочаквани продукции през последните месеци на стрийминг платформи, пише БТА, цитирайки Асошиейтед прес и Ройтерс. След като филмът за Бонд "Смъртта може да почака" отложи насрочената си за ноември премиера, следващата голяма продукция от календара e "Жената чудо 1984" на "Уорнър Брос", очаквана на 25 декември.

В четвъртък Националната асоциация на собственици на кина в САЩ обяви, че кампанията #SaveYourCinema е изпратила над 300 000 писма до Конгреса на САЩ. Кинематографисти, сред които Стивън Спилбърг, Джеймс Камерън и режисьора на "Жената чудо" Пати Дженкис са се присъединили към кампанията и лобират в Конгреса за финансова подкрепа за собствениците на кинотеатри. Организаторите твърдят, че без финансова помощ 69 на сто от малките и средни компании, притежаващи кинозали, ще затворят или ще фалират.

"За душата" ще бъде достъпна за абонатите на "Дисни+" без допълнителна такса. Миналия месец "Дисни" пусна игралния филм "Мулан" на платформата си с над 60 милиона абонати, но с допълнителна такса от 30 долара.

Пандемията нанесе сериозни щети на "Дисни". Неотдавна компанията обяви, че ще съкрати 28 000 служители, повечето от които са на щат в парковете и курортите "Дисниленд" в Калифорния и Флорида.