Едно от най-известните анимационни телевизионни семейства днес навършва 30 години. Първият епизод на "Семейство Симпсън" е излъчен по телевизия FOX на 17 декември 1989 г. Сериалът бързо се превръща в един от любимите на много зрители, тъй като това семейство е всичко друго, но не и перфектно.

Това е и най-дълго просъществувалият американски анимационен ситком за възрастни по идея на Мат Грьонинг, носител е на награда Еми. През 1998 г. списание "Тайм" го определя като най-добрия телевизионен сериал на 20 век, а TV Guide го класира сред 10-те най-велики предавания на всички времена през 2002 г.

Шоуто е основано на кратки епизоди, много сатирично описващи обществото и много от неговите проблеми - от затлъстяването, анорексията, пушенето на марихуана, половата и расова дискриминация, до хомофобията, религията, политиката и нейните представители и т.н.

Всъщност "Семейство Симпсън" държи рекорда в няколко насоки - това е най-дълго излъчваният в САЩ ситиком, най-дълго излъчваната анимация в САЩ и най-дълго излъчваният сериал в праймтайма.

Всички герои в сериала имат по три пръста и един палец на всяка ръка. Само Господ има четири пръста и палец.

Правенето на един епизод отнема между 6 и 8 месеца.

Любимата фраза на Хоумър "D'oh" е добавена в Оксфордския речник през 2001 г.

Fox Networks Group Bulgaria

Първоначално актьорите, озвучавали сериала, взимали по 30 000 долара на епизод, сега получават по 300 000 долара на епизод.

Името Bart е анаграма на "Brat".

Мат Грьонинг казва, че е нарекъл града Спрингфийлд, защото в САЩ има много градове с това име.

В сериала има много препратки към Ирландия. Епизодични появи имат Боно, Колин Фарел, Лиъм Нийсън, както, разбира се и много други известни личности, които не са ирландци, като няколко президента на САЩ, музикантите от The Rolling Stones и много други.

През 1998 г. сп. "Тайм" обявява Барт Симпсън за една от най-влиятелните личности на века.

Според първоначалния замисъл клоунът Кръсти трябвало да бъде тайната самоличност на Хоумър, затова двамата толкова си приличат.

И последно: дете, което е било колкото Барт, когато сериалът започва да се излъчва, сега трябва да е на годините на Хоумър.