Сингълът "God Save The Queen", превърнал се в знаков за британската пънк рок група "Секс пистълс" и предизвикал скандал през 1977 г., ще бъде издаден отново на 27 май, в навечерието на честванията на 70-ата годишнина на кралица Елизабет Втора на престола, съобщи АФП.

"Един от най-търсените винилови записи в историята се завръща по лавиците", съобщи официалният акаунт в Туитър на групата и така извести преиздаването на ограничен брой винилови екземпляри на "God Save The Queen".

Дебютът на сингъла, чието заглавие е заемка от британския национален химн, съвпада със сребърния юбилея на кралицата през 1977 г.

Песента сравнява монархията с "фашистки режим", в текста се казва, че кралицата "не е човешко същество". Сингълът е забранен за излъчване от общественото радио и телевизия, но стига до второ място в британската класация.

Звукозаписната компания "Ей енд Ем" унищожава 25 000 копия от диска. Сега само 1977 екземпляра ще бъдат пуснати от нея на пазара, като от страна В е парчето "No Feeling".

Лейбълът "Върджин" пуска друг винил, като на обложката е портрет на Елизабет II, чийто очи и уста са закрити от надписите на заглавието и името на групата. На страна В на плочата е записана песента "Did You No Wrong".

Двете нови издания ще са на пазара на 27 май, няколко дни преди планираните за периода 2-5 юни тържества за платинения юбилей на кралица Елизабет Втора.