Исландският криминален сериал "В капан" ще зарадва почитателите на добре написаните и фино поднесени загадъчни истории от 6 декември от 22 ч. по БНТ.

Всеки делничен ден, зрителите ще могат да проследят историята на Андри Олафсон, в ролята е известният и много харизматичен Олафур Дари Олафсон, началник на полицията в отдалечен град в Исландия, който решава мистериозно убийство. Негов партньор е интуитивната Хинрика, изиграна от Илмур Кристиандотир.

Ферибот, превозващ 300 пътници от Дания към малко исландско градче е блокиран от тежък сняг и не може да напусне преди да отмине бурята. Осакатено и разчленено тяло изплува на брега, а непознат мъж е убит само преди няколко часа. Мълвата се разнася бързо, а пътниците на ферибота и жителите на града разбират, че всички са възможни заподозрени и убиецът е в капан между тях.

Веднага след световната премиера на "В капан" на Международния филмов фестивал в Торонто през 2015 г., правата за поредицата са продадени по целия свят. Още на следващата година "BBC Four" започва излъчването на сериала, а разпространението в Америка е поето от компанията на Боб и Харви Уейнстейн. Поредицата се появява и в платформата Netflix, където бързо печели интереса на зрителите.

Снимка: БНТ

"В капан" е носител на множество награди "Edda" от Исландската филмова и телевизионна академия, включително за най-добър телевизионен драматичен сериал. Сериалът е обявен за най-скъпа телевизионна поредица, правена някога в Исландия, като общите разходи се оценяват на около 6 500 000 евро.

Криминалната драма е създадена от Балтасар Кормакур, по сценарий на Сигурйон Кяртансон и Клайв Брадли, а режисьори са Балтасар Кормакур, Балдвин Зофонисън, Оскар Тор Алексон и Бюркур Сигхорсън, а музиката е дело на носителя на "Златен глобус" Йохан Йохансон, Хилдур Гуднадотир и Рутгер Ходемайкерс. Десетте епизода на пилотния първи сезон са заснети в периода декември 2014 г. - май 2015 г. в Сиглуфьордур, Сейдисфьордур и Рейкявик, а снимките на втори сезон, който също ще бъде излъчен по БНТ1, в началото на следващата година, започват през октомври 2017 г.