Токчетата и корсетите, тези ограничаващи елементи, от които жените векове наред са се опитвали да се освободят, се завръщат отново с "гръм и трясък", за да им дадат усещане за сила и власт в колекцията на "Диор", вдъхновена от Катерина Медичи, предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

"Идеята, която ме забавляваше, беше, че има елементи в дрехите, които служат за изграждане на кралско въображение", каза италианката Мария Грация Киури, артистичен директор на дамските колекции на "Диор".

Феминистката Киури използва елементи, които човек никога не би свързал с творческата й вселена, за този "ироничен дрескод на властта", модерен и функционален, въпреки историческите препратки.

Снимка: АР/БТА

"Не съм го правила преди и съм доволна, защото препратката идва от Катерина Медичи", обяснява тя.

Снимка: АР/БТА

Дребната италианка, пристигнала във френския двор през 1533 г., е първата, която използва платформи, за да изглежда по-висока и структурира силуета си, за да се наложи.

Обувките на платформи в колекцията повдигат, но въпреки това остават удобни.

Снимка: АР/БТА

Корсетът, който има почти геометрична форма, не е интегриран и се превръща в "предмет, с който можеш да си играеш, за да си доставиш удоволствие". Той може да се носи върху тениска или риза и не е необходима помощ, за да се сложи.

Снимка: АР/БТА

Роклите, извикващи представата за кошници, са "нагодени" към тялото с регулируеми презрамки, които им придават "функционално" измерение, неделимо от "power dressing" - тенденцията в женското облекло, предназначена да демонстрира власт, която се появява през 70-те години на миналия век и достига пика си през 80-те.

Снимка: АР/БТА

Понякога явният, понякога скрит корсет очертава чувствен силует, напомнящ за широките поли, носени в двора на Катерина Медичи.

Снимка: АР/БТА

Колекцията изобилства от бродерии и дантели, любими на тази италианска аристократка, която ги налага във френските кралски тъкачници.

Снимка: АР/БТА

Дефилето, придружено от танцово представление, е представено в павилион, превърнат в пещера, в Градините на Тюйлери, където Катерина Медичи е организирала празненства.

Снимка: АР/БТА