Единадесетата Официална Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация "Стоян Камбарев" ще се излъчи премиерно по традиция в ефира на Българска Национална Телевизия тази събота, 5-и септември от 22:00 ч.

Зрителите ще се насладят на кино, музика, приказна мултимедия и осветление, красота и впечатляващ талант - така само с няколко думи може да се опише това необикновено културно събитие, на което се връчват най-престижните и чакани награди за млади творци в България!

Водещ на Церемонията, състояла се в Joy Station отново бе един от най - верните приятели и част от семейството на Фондация "Стоян Камбарев" журналистът Ники Кънчев.

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Звездни музикални изпълнения ще видите от прелестната Мария Илиева, магнетичната Виктория - Българският представител на Евровизия (2020 и 2021), многоликия артист с международно признание Иво Димчев и най- атрактивния финалист от "Гласът на България " 2020 - Пламен Бонев.

На сцената изгряха и двама от номинираните за Наградата за Полет в изкуството- 17 годишният виртуозен виолончелист Сион Найман, както и съвременният танцьор и пърформър Васил Дипчиков в любовен дует с половинката си на сцената и в живота Виктория Петрова.

Независимо от тежките последствия заради извънредното положение Деси Тенекеджиева се завърна от Лондон и заедно с борда на Фондацията направиха и тази година възможно провеждането на най- елитните награди за млади творци у нас - култовата Награда за Полет в изкуството "Стоян Камбарев" и Наградата за Кино 355.

Бляскавата Церемония бе едно от първите големи арт събития, провели се след пандемията и отново бе уважена от културния, бизнес и политически елит на страната ни, като сред официалните лица, освен Почетният председател на Фондацията президентът Петър Стоянов и почетните членове кметът Йорданка Фандъкова, Левон Хампарцумян и Надежда Нейнски, награди връчиха и верните благодетели сред които представители на бизнеса като очарователните Нели Беширова и Петя Нановска, г-н Тихомир Трифонов, меценатът Николай Неделчев, продуцентите Иван Тонев и Филип Рот.

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Зрителите ще чуят и топлите думи отправени от звездите Михаела Филева, Аделина Радева, Койна Русева, маестро Йордан Камджалов, проф. Георги Лозанов, заместник-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, Христина Патрашкова, Кремена Димитрова и Йосиф Камбарев.

Източник: Фондация "Стоян Камбарев"

Големи изненади и награди, чрез специални видео обръщения, предоставиха продуцентът Георги Тошев и актьорът Димитър Маринов от Лос Анджелис.

Сърдечен видео поздрав от чужбина отправиха и Почетният Председател на Фондацията Президентът Росен Плевнелиев и очарователната му съпруга Десислава Банова.

Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-сериозният и желан приз за млади творци у нас. Кой грабна бронзова статуетка на Кольо Карамфилов и 3000 лв. зрителите ще разберат на края на Церемонията.

Номинираните пет млади творци тази година са кинорежисьорът и блогър Крис Захариев, актрисата Мартина Апостолова, музикантът Сион Найман, визуалният артист Мария Налбантова и танцьорът Васил Дипчиков.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

За втора поредна година бе връчена и Награда за Кино 355, с която Фондацията предизвика всички млади кино режисьори. Професионално международно жури избра 3-мата финалисти Ваня Бойчева, Евгения Танева и Петер Чивийски, които заснеха 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Премиерата им бе на Церемонията, а публиката определи големия победител, който грабна изящна авторска статуетка и 10 000 лв за продуциране на следващия си филм.

А кои са големите победители и какви специални награди получиха всички номинирани и финалисти, зрителите ще видят тази събота от 22 ч. само по БНТ1.