Американската Академия за звукозапис, връчваща наградите "Грами", увеличава броя на номинираните претенденти за златните грамофончета в топ категориите от пет на осем, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това ще позволи да бъдат по-добре проследени постиженията на големия брой кандидати за призовете и ще даде възможност на журито да прояви по-голяма гъвкавост при избора на най-добрите музикални образци за годината.

Ще бъдат увеличен броят на номинираните в категориите албум на годината, песен на годината, запис на годината и най-добър изпълнител. Промяната идва скоро след като "Грамитата" бяха критикувани за незначителния брой номинирани дами в тазгодишното шоу.

Академията за звукозапис често беше обвинявана през последните години, че няма никакво разнообразие при победителите в четирите топ категории, където призовете задължително грабваха представителите на поп, рок и кънтри музиката. Те бяха фаворизирани за сметка на рап и аренби музикантите, въпреки че знаменитости от калибъра на Кание Уест, Еминен и Марая Кери бяха сочени сред големите фаворити.

Друга промяна засяга ръководството на звукозаписната академия, като нейният изпълнителен директор Нийл Портноу ще се оттегли догодина от поста, който заемаше от 2002 г.