Нова европейска мултимедийна осведомителна кампания на WWF, наречена "Риба и за в бъдеще", стартира в четвъртък, 18-и октомври от 19 часа в Paradise Center. Организираното от популярната природозащитна организация събитие ще започне с концерт на групата "Руди, Дули, Муден и Кукушев" на Водна сцена на най-големия мол у нас, а входът ще бъде безплатен. Денят на стартирането на кампанията не е избран случайно, тъй като по този начин ще бъдат отбелязани и Световният ден на прехраната 16-и октомври, и Световният ден за изкореняване на бедността 17-и октомври.

Основната цел на новата европейска осведомителна кампания на природозащитната организация е да предупреди обществото за сериозния негативен ефект, който свръхуловът има не само върху рибите, но и върху хората. В резултат от този проблем, WWF официално обявява нов изчезващ вид - рибарите. Това съсловие се обявява за застрашено, тъй като свръхуловът сериозно наврежда и на всички хора, за които риболовът е основен източник на доходи. Днес от океаните се вади повече риба, отколкото те могат устойчиво да осигурят. В момента 33% от рибните запаси в света са подложени на свръхулов, 60% са експлоатирани до краен предел, а повече от 3 милиарда души разчитат на рибата като основен източник на протеини.

"Свръхуловът в океаните излага на риск глобалната продоволствена сигурност, както и поминъка на 800 милиона мъже и жени, чиито храна и доходи зависят от рибата", споделя ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Организаторите на "Риба и за в бъдеще" са подготвили за гостите на общественозначимото събитие в Paradise Center на 18-и октомври и рибарско корабче в реален размер с тематични игри на борда. Експерти от природозащитната организация ще разкажат на присъстващите повече за връзката между хората, океана и рибата, а свръхмодерен интерактивен фризер ще дава на посетителите полезни съвети за избор на морска храна без вреда за живота в океана.

"Във времена на климатични промени, увеличаващо се световно население, както и при нарастване на търсенето на риба и морски дарове, преминаването към устойчиво производство и консумация е задължително. Само по този начин рибата ще остане ценен източник на храна и доходи и в бъдеще", посочи още Веселина Кавръкова.