След две години пауза заради пандемията, кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паеш официално откри най-известния карнавален празник в света, връчвайки ключ от града на "Крал Момо", символичния владетел на веселбата.

"С гордост обявявам, че най-великото шоу на Земята се завръща - Да живее, карнавала!", каза кметът сред аплодисментите на тълпата, връчвайки гигантски златен ключ на веселия "монарх", докато конфети се сипеха върху тях.

Снимка: Getty Images

Традицията повелява крал Момо, избран от жури да управлява карнавала и пищните спектакъл ден и нощ на школите по самба в града.

Тазгодишният крал е 35-годишният Уилсън Диаш да Коста Нето, избран заради на неговата "жизненост, енергия, общителност, начин на говорене, доброта, щастие, карнавален дух и умения по самба", казаха от кметството.

Снимка: Getty Images

Облечен в лъскав син смокинг и корона със скъпоценни камъни, Нето прие ключа с широка усмивка.

Този момент е глътка свеж въздух за разлика от миналата година, когато Паеш символично връчи ключа на чифт здравни работници в бели престилки и маски, след като обяви, че карнавалът трябва да бъде отменен заради пандемията.

COVID-19 е отнел повече от 660 000 живота в Бразилия, на второ място след САЩ. 

Около 75 процента от 213 милионното население на южноамериканската страна вече са напълно ваксинирани, средният седмичен брой на смъртните случаи е намалял от повече от 3000 преди година до приблизително 100 сега.

Снимка: Getty Images

В събота и неделя се очаква кулминацията на шоуто по Самбадрома. Уличните партита, известни като "blocos" не са разрешени от градските власти, но ще има няколко по-малки.

Обикновено карнавала генерира 800 милиона долара за икономиката на Рио и създава най-малко 45 000 работни места, според официални данни. 

Снимка: Getty Images