Песенният конкурс на "Евровизия" не може да бъде проведен в Украйна заради войната, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, като добави, че води преговори с Би Би Си да бъде негов домакин във Великобритания, предадоха световните информационни агенции.

"Европейският съюз за радио и телевизия би искал да благодари на Националната обществена телевизионна и радио компания на Украйна за сътрудничеството и ангажираността да бъдат проучени всички сценарии през седмицата, след като "Оркестър Калуш" победи на 14 май в Торино, и споделя нейното разочарование и тъга, че конкурсът през следващата година не може да бъде в Украйна", заявиха от Европейският съюз за радио и телевизия.

Представителят на Великобритания, Сам Райдър, беше втори на конкурса на "Евровизия" в Торино.

Embed from Getty Images

По традиция победителят е домакин на конкурса следващата година. От съображения за сигурност обаче правото се прехвърля на втория по ред.

"Възнамеряваме победата на Украйна да бъде отразена в шоуто следващата година", заявиха от Европейския съюз за радио и телевизия.

"Ще се ангажираме да осигурим то да отразява богатата култура, наследство и креативност на Украйна, както и да продължи партньорството между двете ни страни," каза говорител на министър-председателя Борис Джонсън.