Мицеларната вода бавно и постепенно се наложи като задължителна стъпка в грижата за кожата на всяка дама. Франция е първата държава, която предложи този продукт на пазара. А оттогава мицеларните клийнъри се препоръчват от все повече бюти експерти. Неслучайно това е един от продуктите, с които топ гримьорите определено не се разделят, особено през седмицата на модата в Европа. И това е така, защото мицеларната вода дава възможност за екстремно бързо почистване и смяна на грима на моделите между различните catwalk дефилирания.

За щастие големите козметични брандове създадоха различни варианти мицеларна вода за всеки тип кожа, предназначени за ползване от масовите потребители и то на супер достъпни цени. Но какво точно е мицеларен разтвор и защо използването му е толкова необходимо?

Всъщност мицелът е малка молекула на маслото, която се суспендира в мека вода. Нейната особеност е, че вместо да размазва грима по лицето, както повечето препарати за отстраняване на грим, мицеларните молекули ефективно "изяждат" и абсорбират всяка мръсотия по кожата. Цялото това почистване е изключително щадящо и деликатно и дори задължително, особено при хора с по-чувствителна към суха кожа. Смело мога да потвърдя от личен опит, че правилното сваляне на макиажа е една от най-важните стъпки при поддържане здравия вид и тен на лицето на всяка жена.

Ето и някои от топ продуктите, които съм тествала през годините и мога да верифицирам с VЯRAFIED.

Снимка: Bioderma

Bioderma Sensiobio H20 Micerall Water 250 ml

Мицеларната вода на Bioderma (около 25 лв), е един от най-популярните разтвори в момента и определено един от моите фаворити. Продава се в почти всяка аптека, освен това има различни варианти според типа кожа - мазна, суха, чувствителна. Изключително удобни са малките разфасовки за дамите като мен, на които им се налага да подготвят няколко куфара - за себе си и за един или повече малчугани. Защото този продукт е мултифункционален и може да се ползва от деца за отстраняване на всякакви нечистотии.

Darphin Azahar Micerall Water 200ml

Друг мой фаворит е почистващата вода на Darphin (около 52 лв), която е една идея по-скъпа, но си заслужава. Тя е с цвят от Азахар, подходяща за лице, очи и устни, която е специално разработена за чувствителна кожа, склонна към зачервяване, възпаление и дори при хора, страдащи от розацея. Обожавам този продукт на Darphin за сваляне на грим от лицето ми, защото едновременно с това доставя на кожата мекота, свежест и комфорт, като заедно с това премахва чувството за неприятна опънатост, породено от дехидратация.

Caudalie Eau Démaquillante Cleansing Water 200ml

Това е третият ми любим мицеларен продукт, който нежно почиства и премахва грима. Сложила съм го към wish листа, защото е мултуфункционален. Благодарение на своите овлажняващи и успокояващи активни съставки и екстракта от грозде, той е подходящ за всеки тип кожа, дори и за най-чувствителната.

Снимка: Pinterest

LANCOME Micellar Cleansing Water - 200 ml

От Lancome също ни изненадаха с топ продукт, който отлично премахва макиаж и мъртвите клетки по лицето, като едновременно с това има успокояващ ефект, благодарение на екстракта от френска роза. Можете да намерите продукта за около 58 лв, което е малко повече от останалите изброени по-горе продукти, но ефектът е наистина гарантиран от първо лице. След ползването му кожата се чувства идеално чиста, тонизирана, мека и ревитализирана.

VЯRAFIED Tip: За хората, които имат чувствителни очи като мен, свалянето на всякакъв макиаж трябва да се случва с наистина щадящи продукти като първо отмиете един слой с мицеларна вода. Просто сложете малко от избрания от вас продукт върху козметично тампонче, задръжте върху очите си за няколко секунди и избършете леко, без да натискате силно. Job done!