Смята се, че 7-8% от хората по света са засегнати от автоимунни заболявания и броят им расте всеки ден, пишат от "Сега". Това са приблизителни данни и е възможно реалната бройка да е дори по-голяма, тъй като много от случаите остават недиагностицирани поради наличието на леки до умерени симптоми, които остават незабелязани.

Макар че всеки може да развие автоимунно заболяване, те са по-разпространени сред жените в детеродна възраст. Някои от най-често срещаните автоимунни заболявания са целиакия, множествена склероза, реактивен артрит, ревматоиден артрит, лупус, диабет тип 1, болестта на Адисън, злокачествена анемия. Автоимунните заболявания могат да засегнат едновременно и повече от един орган. Появата на симптомите варира според организма и зависи от това коя част от тялото е засегната. И все пак има няколко симптома, които са най-често срещани и подсказват за наличието на автоимунно заболяване:

Възпаление


Болката и възпаленията в засегнатата област са най-типичният симптом за автоимунните заболявания.

Много силна умора

Почти всички хора, страдащи от автоимунно заболяване, изпитват силно изтощение. Чувството за умора продължава дори и след достатъчна почивка.

Безсъние

Повечето хора с автоимунни заболявания могат да имат и проблеми със съня. Те се проявяват или като трудно заспиване, или като често събуждане през нощта.

Мускулна слабост и болки в ставите

Автоимунните заболявания се характеризират с болки и отслабване на мускулите и ставите. Мускулните болки могат да бъдат съпътствани от усещане за парене в засегнатата част от тялото. Понякога мускулната слабост се проявява като липса на сила или треперене на крайниците и пръстите.

Колебания в кръвното налягане

Повечето хора с автоимунно заболяване имат ниско кръвно налягане, но при някои може да се появи като симптом и високо кръвно налягане. Колебанията в кръвното могат да доведат до замаяност и гадене, понякога дори до загуба на съзнание. Могат да се наблюдават и палпитации и колебания в сърдечния ритъм.

Промени в теглото

Автоимунните заболявания понякога водят и до покачване или намаляване на теглото с 5-7 кг.

Алергии

Повечето автоимунни отговори на организма се представят под формата на алергии. Те могат да се появят под формата на обрив по кожата или като възпаление на вътрешните органи като белите дробове или червата.

Гастроинтестинални проблеми

При този тип заболявания могат да се наблюдават и гастроинтестинални или храносмилателни проблеми. Те често водят до болки в корема, чувствителност, стомашни киселини, повръщане или задържане на газове. Често срещани са и случаите на диария и констипация.

Прекомерно потене и чувствителност към температурни промени


Автоимунните заболявания могат да доведат и до силна чувствителност към студ, особено в стъпалата и ръцете. Друг вариант е изострена чувствителност към горещина и затова някои пациенти не са в състояние да понасят горещ климат. Прекомерното потене също е наблюдаван симптом при автоимунните заболявания.

Промени в настроението и нарушена памет

Раздразнителността и честите промени в настроението също са често срещани. Проблемите с паметта, по-известни като замъгляване на съзнанието, тревожността и депресията също са потенциални симптоми.

Хормонални промени

Проблемите с щитовидната жлеза често са индикатор за наличието на автоимунно заболяване. Хормоналните колебания при жените могат да доведат като резултат и до предменструален синдром и намалено либидо.

Често главоболие и слабо покачване на температурата

Автоимунните заболявания могат да се проявят и с чести мигрени или болки в синусите. При някои хора се появява и редовно слабо покачване на температурата.

Други често срещани симптоми са повишената податливост на инфекции и честите гъбични инфекции. При някои хора се появява и дискомфорт, свързан с подути жлези и ихтиоза. Понастоящем няма известно лечение на автоимунните заболявания. Засега единствено се използват различни имуносупресори, които да потиснат действието на имунната система.