За кожа, предразположена към акне, експерти препоръчват консумация на храни с ниско съдържание на мазнини, плодове и зеленчуци и избягване на продукти като шоколад, млечни продукти, пържени картофи и др., пише puls.bg.
 
Ето още от какво се нуждае кожата:

 
Витамин А. Има важна роля за поддържането на кожата. Той е в основата на повечето кремове против акне, които помагат за отпушване на порите. Добри хранителни източници на витамин А са рибеното масло, сьомга, моркови, спанак, броколи.

Цинк.
Има известни доказателства, че хората, страдащи от акне, имат по-ниски от нормалните нива на цинк. Минералът помага за предотвратяването на акне чрез създаване на среда, "негостоприемна" за растежа на анаеробни бактерии от вид Propionibacterium acnes, които имат роля за развитие на състоянието. Смята се, че цинкът има и успокояващо кожата действие. Съдържа се в зърнените храни, фасул, сусам, бадеми, бразилски орехи, пшеничен зародиш.

Витамини Е и С. Двата витамин имат успокояващ ефект върху раздразнена кожа. Източници на витамин С са портокали, лимони, грейпфрут, папая, домати и др. Витамин Е се съдържа в сладките картофи, ядки, зехтин, слънчогледово семе, авокадо, броколи, листни зелени зеленчуци.
 
Селен. Минералът има антиоксидантни свойства, които помагат за предпазване на кожата от свободните радикали. Според шведски учени витамин Е и селенът са ефективни за облекчаване на акнето. Проучване сред 42 мъже и 47 жени установи, че консумиращите селен и витамин Е, в продължение на 12 седмици, имат подобрение по отношение състоянието на кожата си. Хранителни източници на селен са пшеничен зародиш, риба тон, сьомга, чесън, бразилски орехи, яйца, и кафяв ориз.

Омега-3 мастни киселини. Омега-3 потискат определени молекули, които водят до възпаление и в резултат - до кожни проблеми. Мастните киселини се съдържат в риба като сьомга, сардини, както и в лененото семе, орехите, слънчогледовите семки и бадемите.