Учени установяват, че консумиращите редовно вкусните плодове запазват паметта си със средно 2,5 години по-дълго, отколкото жените, които не ги консумират толкова често.
 
Няма никаква причина резултатите да не бъдат същите и при представителите на мъжкия пол, уточнява водещият автор на проучването Елизабет Деворе.
 
Участниците са анкетирани за хранителните си навици през четиригодишен период. Учените тестват и паметта на доброволците на всеки две години в рамките на 6 години.
 
Най-съществени ползи за здравето на мозъка се наблюдават при жените, които хапват минимум 1/2 чаша боровинки или чаша ягоди на седмица.
 
Според проучването флавоноидите в горските плодове се борят със свободните радикали, които увреждат мозъчните клетки. Антиоксидантите взаимодействат с вредните молекули, преди те да причинят щети, уточняват учените.
 
Срещу стареенето на мозъка е важно здравословното и балансирано хранене, помагат и упражнения, като редене на пъзели и други стимулиращи съзнанието дейности, показват предишни изследвания.