1. Метеоризмът може да се дължи на меню, богато на продукти, способстващи отделянето на газове. Това е свързано с процеса на ферментация в червата, дължащ се на намиращите се в тях бактерии и гъбички. Ферментират продукти, които са богати на нишесте или съдържат трудноусвоими съставки. Метеоризмът се влошава при консумация на мазни продукти, сладкиши, газирани напитки, кофеин. Способстват го и суровите зеленчуци и плодове.

Ферментацията е налична и при индивидуална непоносимост към определен тип храна, пишат от puls.bg. При възрастните може да се наблюдава подобна при консумацията на пълномаслено прясно мляко. Пример за индивидуална непоносимост е към фруктозата, глутена.

Някои комбинации на храни също предизвикват повишено отделяне на газове. Такива са съчетаването на въглехидратни (тестени) храни и месо, тесто с плодове и др.

2. За образуването на газове влияе и начинът ни на хранене. Възможно е при поемането на храната да се поглъща и по-голямо количество въздух – явление, което се наблюдава при хранене с адаптирано мляко на кърмачетата, а при възрастните, когато се хранят и успоредно пият повече вода, особено газирани напитки, разговарят или се намират под напрежение. Процесът се способства и при бързо хранене, недостатъчно сдъвкване на храната, преяждане, лягане с пълен корем.

3. Причина е и обездвижването, което води също до запек, а той и метеоризмът „вървят“ в комплекс. Движението подпомага и перисталтиката на червата. В противен случай пасажът е затруднен, стомашното съдържимо се задържа за дълго на едно място. Това води до ферментация и отделяне на токсични вещества, от което се образуват и газовете. Процесът допълнително е усложнен, ако се приема малко вода и храненето е нередовно. Това способства образуването на сухи изпражнения и нарушава регулацията на стомаха, което създава тежък порочен кръг и предразполага към редица заболявания.

4. Газовете възникват и заради храносмилателно разстройство, което се дължи на бактериална или вирусна инфекция. Инфекциите водят до нарушаване на естествената чревна флора – вредните микроорганизми унищожават голямо число от полезните лакто- и бифидобактерии, които спомагат храносмилането. Съответно започват да се отделят повече токсини и газове в червата.

5. Метеоризмът е придружаващо явление при някои заболявания като гастрит, на жлъчния мехур, синдром на раздразненото дебело черво, пептична язва.

6. Може да се дължи и на прием на лекарства, например антибиотици, които нарушават естествения баланс на чревната флора, от което се получава вече известният ни процес.

7. Не е за подминаване и още един фактор – метеоризмът може да се дължи и на стрес.

Какво може да помогне срещу образуване на газове в ежедневието?

Опитайте се да се придържате към нормален режим на хранене – хранете се на определени интервали, с разнообразно здравословно меню и поемайте продуктите спокойно, бавно, на малки порции. Ограничете консумацията на газираните напитки и тестените, сладки, изделия.

Погрижете се да хапвате на ден по кофичка кисело мляко, съдържащо полезните лакто- и бифидобакерии.

Обогатете менюто си с храни, спомагащи храносмилането. Можем да ви издадем една екзотична рецепта за коктейл от сок от ананас и папая, в съотношение 1:3. Към него може да прибавите и минерална вода. Достатъчно е и да хапвате от тези плодове редовно. Обещават, че комбинацията предотвратява метеоризма.

Някои билки също помагат при газове. Това са лайка, маточина, джинджифил и др., така че приготвяйте си редовно чай от тях.

На някои им действа ползвотворно и сокът от киселото зеле.

Питали ли сте се защо при готвене на боб се добавя джоджен или при лещата чубрица, при други ястия магданоз, копър, кимион... или някои ястия на трапезата по традиция консумираме с люто? Подправките и пикантният състав потискат образуването на газове. Условно-патогенните микроорганизми не понасят овкусяването, което свива размножаването им – а колкото по-неактивни са те, толкова и червата са по-спокойни.