Изследванията показват, че консумирането на доматено пюре защитава от слънчево изгаряне и остаряване на кожата, причинено от излагането на слънце. Веществото, което предпазва от застаряване, е ликопен, естествен пигмент, който прави доматите червени, като най-високо е съдържанието му в смлените или сготвени домати, използвани за кетчуп, пюре, супа и сок.

Проф. Марк Бирч-Мачин от университета в Нюкясъл ще представи изследването днес пред Кралското дружество по медицина в Лондон. Жените, участващи в изследването, които били подложени на диета, богата на смлени домати, увеличили защитата на кожата си, изразяваща се в намаляване на червенината й и по-малко увреждане на ДНК от излагането на ултравиолетови лъчи.

За целите на изследването учените сравнили кожата на 20 жени, половината от които получавали по пет супени лъжици (55 гр) стандартно доматено пюре с 10 гр. зехтин всеки ден в продължение на 12 седмици. Последиците за кожата им били сравнени с кожата на останалите доброволки на възраст между 21 и 47 години, които консумирали само зехтин за същия период.

Доброволките били изложени на ултравиолетови лъчи, срещащи се в слънчевата светлина, в началото и в края на експеримента. Учените установили значително подобряване в способността на кожата да се защитава срещу ултравиолетовите лъчи при дамите, които консумирали доматено пюре.

В сравнение с останалите жени, групата на дамите, консумиращи домати, увеличила защитата си с 33% от изгаряне във формата на по-малка червенина. Учените изчислили, че защитата, предлагана от доматеното пюре е равна на крем със слънцезащитен фактор 1,3.