Временният хранителен режим, който възпроизвежда последствията от постенето, предизвика клетъчни промени с благотворен ефект върху здравето, както това се наблюдава след няколкодневна диета, която не включва храна, а единствено вода, сочат резултатите от клиничен експеримент, цитирани от Франс прес.

Преди да бъде тестван върху 100 участници, хранителният режим, кръстен ProLon, бил изпробван върху мишки.

Става въпрос за нискокалоричен хранителен режим, който съдържа малко количество захар и протеини, но е богат на полезните растителни мазнини. Той включва зеленчукови супи, енергийни барове, чай и добавки витамини - между 770 и 1100 калории дневно в сравнение с нормалния ежедневен прием на 2500 калории от мъжете и 2000 калории от жените.

Изследването е базирано върху продължителни наблюдения върху червеи и мухи дрозофили. Резултатите показали, че намаленият прием на калории удължил живота на червеите и мухите дрозофили, като забавил стареенето и свързаните с него болести. В експерименти с мишки хранителният режим довел до намаляване честотата на раковите образувания и възпаленията, както и до увеличаване продължителността на живота.

Резултатите от клиничния опит със 100 участници били сходни. Въпросният хранителен режим изглежда въздейства върху стареенето у хората и намалява свързаните с възрастта рискови фактори, като диабет, рак и сърдечносъдови болести, отбелязват учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.