Затлъстяването пречи на тялото да произвежда достатъчно антитела. Резултатът е, че имунната система е по-податлива на бактерии, вируси и заболявания. Редовното ядене на сьомга, скумрия или сардина може да обърне този ефект. Достатъчни са 2 порции седмично.

Учените от университета "Джон Мур" в Ливърпул са тествали потенциални хранителни добавки, за да видят дали могат да неутрализират ефекта от вредната храна. Те оценявали омега-3 мастните киселини и 2-хидроксиолеиновата киселина, която е синтетичен дериват на олеиновата киселина. След осем седмици изследването установило, че и двете добавки намаляват ефекта от затлъстяването върху имунната система. По-силно действие има 2-хидроксиолеиновата киселина, допълват от БТА.