Aнализирани са здравни данни на над 10 000 американци за 20-годишен период. Учените открили връзка между физическите упражнения и приема на витамин D от една страна и намаления риск от инфаркт и инсулт от друга, съобщава БТА.

Отдавна е известно, че и физическата активност, и приемът на витамин D намалява риска от сърдечни болести. Новото изследване обаче фокусира вниманието върху ефекта от комбинирането на едното с другото за намаляване на риска от сърдечни болести.

В началото на изследването участниците били на средна възраст 54 години, като 57 на сто от тях са жени, а 21 на сто - чернокожи. Учените първо взели данни за физическата им активност, а след това и за нивата на витамин D. Било констатирано, че колкото повече физически упражнения извършва човек, толкова по-високо е нивото на витамин D в организма му.

Втората част от изследването включвала преценка на сърдечносъдовите увреждания у участниците. Било установено, че физически най-активните участници с най-високо ниво на витамин D са с най-малък риск от бъдещи сърдечносъдови увреждания.

Участниците, които достигнали препоръчваните нива за физическа активност и чиито нива на витамин D надвишавали 20 нанограма на милилитър кръв, били с 23 на сто по-малък риск от сърдечносъдови увреждания.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.