Наситените мазнини увеличават "лошия" холестерол. В кокосовото масло те са 82 процента, докато в маслото са 63 процента, в говеждата мазнина - 50 процента, а в свинската мас - 39 процент, съобщава Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания, цитирана от БТА.

Според някои кокосовото масло е здравословно заради съчетанието на мазнините в него. Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания обаче настоява, че няма солидни доказателства за това. Експертите препоръчват хората да ограничават наситените мазнини и да заместват част от тях с растителни - зехтин и слънчогледово олио, както и да се избират полезни храни като авокадо, мазна риба, ядки и семена, вместо сладкиши, бисквити, шоколад и мазно месо.

Подобно заместване може да понижи холестерола като предназначените за това лекарства.

Мъжете трябва да консумират не повече от 30 гр наситени мазнини дневно, а жените - не повече от 20 гр.

Хората не трябва да забравят обаче, че здравословната диета трябва да съдържа и мазнини. Те не трябва да бъдат ограничавани прекалено много. Мазнините са източник на есенциални киселини. Те помагат да бъдат усвоени витамини като А, D, Е.