С почуда установява как с годините пациентите, купуващи лекарства от него, стават все по-болни.

Започва да търси причините за това. Установява, че нищо не се е споменавало в курсовете по органична и неорганична химия, здравеопазване, фармакология и т.н. във връзка с витамините и тяхната роля при превенция и лечение на заболявания. Посвещава се изцяло на храненето и превантивната медицина и днес е един от най-уважаваните специалисти по хранене, лектор и писател в САЩ.

Ще ви споделим интересни факти, които той споделя в неговите лекции, на базата на дългогодишни проучвания и тестове.
  •  Една цигара унищожава 25 - 100 мг витамин С;
  •  Млякото, съдържащо синтетичен витамин D, може да доведе до изчерпване на вашия магнезий от организма;
  • Хората, живеещи в градове, замърсени от индустрия и смог, не получават достатъчно витамин D, защото смогът поглъща ултравиолетовите лъчи. Те трябва да осигурят дни престой в неиндустриални зони.
  • Оралните контрацептиви, приемани от жените, намаляват запасите им от В 6, В 12,  фолиева киселина и витамин С;
  • Учените, изследващи рака, са открили, че витамин С и Е, както и определени химикали, наречени „индоли“, съдържащи се в зелето, брюкселското зеле и във всички кръстоцветни, са с мощно антираково действие;
  • Хората, консумиращи много или редовно животински протеини, вероятно имат недостиг на витамин В 6;
  • Лукът, чесънът, репичките и празът съдържат естествен антибиотик „алицин“, унищожаващ болестотворните микроорганизми. Той не уврежда полезните бактерии;
  • Ако приемате аспирин, следва да приемате повече витамин С, защото приемът на аспирин елиминира витамин С от организма ви;
  • Честата употреба на храни с консерванти, оцветители, изкуствени аромати, мононатриев глутамат и др. води до отслабване на имунната система;
  • Основната съставка на маргарина - хидрогенираните мазнини или още трансмазнините, са по-опасни за здравето от наситените мазнини в свинската мас или кравето масло;
  • Белият и червеният лук, червеното грозде и броколите са богати на кверцетин  - противораково средство, което според лабораторни изследвания на Калифорнийския университет потиска злокачествените клетки, преди да са образували тумори в тялото;
  • Минералът бор, който се среща много в ябълките, гроздето и стафидите, забавя загубата на костна маса при жените, след менопауза и помага да се задържи нивото на естрогена;
  • Морковите предпазват от образуването на плаки по артериалните стени и предотвратяват инфаркти при болните от атеросклероза;
  • Лукът съдържа алилови сулфиди, които са противоракови съединения и активират ензимите, които неутрализират канцерогенни вещества;
  • От две до четири порции изцеден доматен сок понижава риска от рак на простата при мъжете, заради ликопена /антиоксидант/;
  • Борът е недооценен минерал. Партньор на калция и магнезия при остеопорозата, той помага много за функциите на мозъка! Съдържа се най-вече в сушените сливи и кайсии;
  • Фитохимикалите са имунната система на растенията. Те подпомагат нашето здраве, защото са мощни антиоксиданти, предпазват ни от уврежданията от свободните радикали. Растенията, плодовете, зеленчуците, варивата дължат цвета  и аромата си именно на тях;
  • Понижено ниво на калий в тялото може да предизвиква постоянно чувство на глад за кофеин и сладкиши;
  • Магнезият помага при депресия и инфаркти;
  • Кетчупът съдържа 8 % повече захар от сладоледа;
  • Внимавайте със захарта и какво купувате в магазина! Продуктите със солен вкус съдържат не по-малко количества захар от тези, които са сладки на вкус. Захар има в готовите кутии мюсли, в барчетата зърнени и овесени закуски /често изписано като глюкозофруктозен сироп/, в бульоните за супи, в бебешките храни, в консервираните зеленчуци;
  • В конвенционалните сушени плодове има добавена рафинирана бяла захар или глюкозофруктозен сироп;
  • Диетичните безалкохолни напитки са много богати на натрий и водят до задържане на вода в тялото, освен до разширяване на стомаха.