С други думи тази храна не вреди, не нанася поражения върху органите ни, не ни кара да се чувстваме изморени и ни зарежда с енергия. Не на последно място, здравословна е храната, която ни предпазва от болести, а когато все пак те се случат, тя ни помага да се справим по-бързо с тях.

Отговорът на въпроса относно това кои храни конкретно са здравословни и може ли да се препоръчват на всички хора не е еднозначен. Основната причина се крие в индивидуалността ни. Човешките организми са различни от гледна точка на нуждите, стила на живот, генетични обусловености, различни географски и климатични условия и т.н. Между впрочем, индивидуалността е предизвикателството, което стои много сериозно и при съвременното лечение с медикаменти -  за конкретно  заболяване, при различни хора се изписват едни и същи основни лекарства в комбинация със съпътстващи допълнителни медикаменти, именно заради проявата на различни индивидуални реакции.

Все пак има няколко храни, които се смятат за неоспоримо здравословни от почти всички професионалисти.

Биологично отглеждани плодове и зеленчуци /наричани още органик или био/:
Плодове и зеленчуци, отгледани без пестициди и други химически препарати и торове, се препоръчват за всеки стил хранене. Всеизвестно е, че плодовете и зеленчуците подпомагат здравето заради ползите от фитонутриентите и антиоксидантите върху тялото ни.

Здравословният списък продължава с ядки, семена, варива и зърнени култури. Всички те са застъпени в повечето стилове на хранене в различни пропорции, но не се отричат като такива.

Птиче, говеждо и свинско месо от животни, отглеждани без антибиотици и хормони:
Чисто месо от такива животни, консумирано в разумни количества и с паузи при приема, се смята за добър източник на протеини според някои течения, в други твърдят, че основно храненето трябва да е базирано на тези храни, а трети отричат напълно ползите от консумирането на тази група храни.

Риба:
Морската храна съдържа омега-3 мазнини, които се борят с възпалението в тялото. Притеснението за консумацията на риба е предизвикано от наличието на живак и тежки метали в някои риби, както и съвременните методи за отглеждане на риби в развъдници чрез фуражна храна и с лекарствени добавки към храната им. Това е една от причините някои специалисти да отричат този продукт.

Мляко и млечни продукти:
За някои специалисти тази група храни задължително следва да присъства в менюто на човек, докато други експерти са на коренно противоположно мнение. По-леко върви дебата около киселото мляко, заради факта, че е ферментирал продукт, съдържащ полезните за червата и здравето пробиотици.

И двете групи обаче са на мнение, че млякото е един от най-силните алергени и би могло да отключи различни алергии при хората в различна възраст.

Съдържащи гутен брашна, яйца, соя и соеви продукти: 
При тези групи храни, също както при млякото и млечните продукти, спорът скоро няма да утихне, което не помага много на хората при избора им дали да консумират или не подобни храни. В този случай, най-доброто е да следите тялото и реакциите, които имате след консумация на такива храни, като имате предвид, че понякога неподходящи комбинации на тези храни с други, също може да доведат до нежелани реакции.

Тенденциите за търсене и предлагане на чиста храна, плодове и зеленчуци от местни ферми с проследим произход ще се засилват все повече. В България пазарът на биопродукти стартира през 2006 година. За сравнение, през 2015 г. сертифицираните производители на биопродукти у нас са били 6173,  а през 2010 г. са били 820. Площите, сертифицирани за биологично производство в България от 2006 г. до днес, са се увеличили с повече от 20 пъти.