Блендерът е удобен кухненски уред, който пести време и прави храната по-вкусна. Най-важното обаче е, че без блендер здравословното хранене би било скучно, по-малко разнообразно и по-трудоемко. Все потенциални пречки, които биха ни направили непостоянни и биха ни върнали бързо към старите и не толкова здравословни навици на хранене. Да започваме!

Вижте снимки >>

Какво е блендер?

Спомняте ли си ролята на миксерите от времето на социализма? Те се явяват много далечни роднини на съвременните блендери, защото една от функциите на блендера е да миксира различни съставки. Той е електрически кухненски уред, състоящ се от стъклена кана, в която са разположени ножове. След включване на блендера, в зависимост от мощността му, тези ножове буквално раздробяват, смилат, пасират желаните от вас продукти, които се слагат в каната.

Какви продукти може да пасира блендерът?

В зависимост от мощността му, може да натрошите и лед дори! Най-често се ползва за пасиране на сурови плодове, зеленчуци и за направата на различни безглутенови смеси за печива.

Почитателите на разядките знаят, че те са невъзможни без помощта на хубав, удобен и мощен блендер. Дали сте решили да направите кьополу, маслинова паста, гуакамоле, хумус от нахут и сусамов тахан, или пък просто пастет от най-обикновен сварен боб с малко подправки и мазнина, блендерът ще приготви всичко за вас за точно 3 минути. Оказва се, че в ерата на бързото хранене, бленедрът е този, който ни помага да се храним здравословно, защото той ни пести време и така няма да посягаме към готовите полуфабрикати.

Защо е полезен блендерът?

Чрез него ние имаме възможност да се храним с повече сурова храна, приготвена вкусно и лесно за храносмилане. Неусетно покачваме приема на количествата зеленчуци, които трудно иначе бихме изяли във вид на салата. Така в зависимост от това какво искаме да приготвим, вместо да консумираме десерти и готови кремове или мусове, и готов течен шоколад, пълни с рафинирани захари, мазнини, изкуствени добавки, консерванти, оцветители и др., е по-мъдро да набавим необходимите продукти и да смелим всичко в блендера. Освен че е по-полезно за нас и нашите домакинства, е и по-евтино! Например, вместо да слагаме захар в течния шоколад, ще сложим мед или стевия, или друга алтернатива на рафинираната захар. Вместо хидрогенизирани мазнини или мазнини с неясен произход, ще използваме полезни, студено извлечени мазнини.

Едно зелено смути и сте там!

Ако не сте готови на сериозна и пълна промяна в стила си на хранене и превръщането му в напълно здравословен, сега е моментът да ви успокоим и да ви кажем, че е необходимо да въведете в ежедневното си меню една единствена храна и вие вече ще се храните по-здравословно! Със сигурност сте чували за т.нар. плодово или зеленчуково смути – смлени в блендер плодове или зеленчуци с малко вода, като в зависимост от вида смути и целта, може да има и добавки като протеинови смеси, мед, пчелен прашец, какаови зърна и т.н., а любителите на млякото добавят прясно или кисело мляко.

Кое ще ви приближи към групата на здравословно хранещите се?


Ежедневният прием на зелено смути! Зеленото смути е на базата на зеленолистни зеленчуци – спанак, марули, магданоз, копър, глухарче или рукола, манголд, кейл, към които се добавя по желание зелена ябълка, целина и сок от лимон и краставица. Някой ще си каже: „Защо ми е блендер, като мога да изям всички тези съставки на салата?“ Можете, да, и ние горещо ви препоръчваме да го правите! Но приемът на тези зелени вкусотии, смлени в блендер, улесняват храносмилането и ще може да приемете повече количества от вълшебните витамини и ензими на тези зелени и сурови храни!

Още нещо, което трябва да знаете е, че тези ценни хранителни вещества, намиращи се в зелените храни, могат да бъдат абсорбирани от храносмилателния тракт, само ако са перфектно сдъвкани и стрити, иначе се отвеждат извън тялото ни, а организмът не може да извлече повече от 10-15% от ценните вещества!

Това се дължи на целулозната структура, която има растителната клетка, зад стената на която се намират ценните минерали, витамини, ензими и т.н. Растителната клетка може да се разкъса само механично чрез сдъвкване или чрез термична обработка.  Знаем, обаче, че при термична обработка съществена част от полезните вещества се увреждат и затова най-добрият вариант остава приема на зеленолистни в суров вид.

С други думи, ако решите да приемате тези зелени вкусотии на салата, трябва да дъвчете много дълго време, докато се превърнат на каша, за да сте сигурни, че тялото ще може да извлече не 15%, а 100% всички полезни макро нутриенти от тях. Ако имате време и желание, това би било прекрасно, но ако бързате или просто не желаете да отделяте толкова време за дъвкателни процеси, може да ви препоръчаме блендерът Филипс, който винаги ни идва на помощ в такива ситуации!

Моделът Viva Collection се характеризира с уникалната технология, наречена ProBlend 6, която за секунди превръща леда в гладка консистенция!

В зависимост от количеството и вида, средно той прави за 3 минути онова, което ние трябва да постигнем с около 30 минути дъвчене. Само с едно зелено и вкусно смути на ден вие вече сте направили крачка към промяната! Какво ви дава то? Зеленото смути е силно алкализираща храна, с помощта на която се неутрализира високо киселинният характер в организма ни, породен от приема на рафинирани храни, изкуствени химикали, консерванти, ежедневната консумация на животински продукти и млечни храни, и др.

За финал, ще ви дадем някои идеи за зелено смути, като вие може да променяте рецептите според вашия собствен вкус! Важното е да присъстват  зеленолистни зеленчуци!

Рецепта за зелено смути:

2 връзки магданоз, 1-2 шепи спанак, 1 шепа кейл или манголд или коприва, 2 зелени ябълки, сок от 1 лимон, 1/2 авокадо