Страдаме от раздразнителност, липса на концентрация, слабост в тялото. Какво, обаче, да очакваме като реакции на тялото ни, когато това не е еднократно и недоспиването стане хронично? Когато все по-често ни се налага да стоим до късно будни и да работим, и рано сутринта да продължим? Когато недостатъчните часове сън се превърнат в навик? Може ли да очакваме поява на болести в резултат на системно недоспиване? Да, категорично!

На първо място, хората, които системно недоспиват страдат в пъти от по-висок риск от развитие на хронични заболявания, от тези, които осигуряват достатъчно сън на организма си, според катедра „Сън и Медицина“ към  Медицинския университет в Харвард.

Ето някои конкретни болести, които хората с хронично недоспиване развиват по-лесно от останалите:

1. Болестта на Алцхаймер
Изследователите свързват проблемите със съня и недоспиването с причината за появата на Алцхаймер. Освен това проучванията стигат до изводите, че липсата на сън не само причинява болестта, но и подпомага развитието и бързата ѝ прогресия.

2. Рак на простата

Изследване с 2425 мъже между 67 и 96 г. показва, че мъжете с проблеми в съня са изложени на 60% по-висок риск да бъдат диагностицирани с рак на простата. Учените правят връзка между рака и липсата на сън с ниските нива на мелатонин - важно химично съединение, което потиска растежа на туморите. 

3. Надномерно тегло и затлъстяване
Последните проучвания от 10 години насам говорят за това как липсата на сън води до покачване на килограми. Спомнете си мотото на супермоделите за красота. За да са винаги във форма, те залагат на много сън, здравословна храна, много вода и спорт.

По време на сън нашите тела отделят хормони, които помагат да се контролира апетитът през деня, засилват метаболизма и преработват глюкозата бързо. Недоспиването, когато стане редовно, повлиява върху баланса на хормоните, включително кортизол, инсулин и лептин. Лептинът е хормонът, който казва на мозъка, че тялото е получило достатъчно храна. Следователно липсата на сън ще доведе до повече желание за храна, дори и да сте приели достатъчно за нуждите на тялото. Когато това стане системно, килограмите се трупат неусетно.

4. Диабет тип 2

Диабет тип 2 може да се развие от липсата на сън поради факта, че сънят влияе върху преработката на глюкоза. Изследване върху група от здрави пациенти, които са били подложени на редуцирано време за сън от 4 часа, преработвали глюкозата по-бавно, отколкото когато спели по 8 часа.

5. Сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане
Безспорни доказателства има за връзката между проблемите със съня и болести на сърцето.  Всеки път, когато се будите през нощта, поради нездрав сън, имате повишено кръвно налягане. Ако това стане системно, би могла да доведе до хронично високо кръвно налягане, което е основен причинител на сърдечносъдови заболявания.

6. Развитие на депресии и безпокойство

Хроничното недоспиване в дългосрочен план води до депресии, безпокойства и ментални неразположения. В изследване групата спяща по 4 часа и половина на нощ се чувствала постоянно стресирана, тъжна и изтощена, песимистично настроена и асоциална. Всичко това се променило веднага, след като часовете за сън били увеличени.