"Но днес малко хора получават необходимото количество светлина, тъй като твърде много време прекарваме в затворено пространство", пише Ричард Хобдей в книгата  си The Healing Sun - The Light revolution, цитирана от E-Здравей.

Зимна депресия

Денят е кратък, а повишаването на нивото на мелатонина допринася за развитието на сезонна, есенна или зимна депресия. Зимната депресия засяга  от 2 до 5% от хората, като при жените е от 2 до 3 пъти по-често, отколкото при мъжете.

Симптомите на зимна депресия:

- Продължителна голяма тъга
- Слаба концентрация
- Загуба на енергия
- Разстройства на съня, по-голяма нужда от сън
- Намалена общителност, чувство на самота и изоставеност
- Намален сексуален нагон
- Повишено желание за сладко, особено през нощта.

Мрачни дни


Земята променя своята позиция по време на годишното завъртане около Слънцето. През зимата, когато денят е най-кратък, а нощта най-дългата, слънцето изгрява късно и залязва рано. Ако работите от 9 до 5 в затворено помещение, често на изкуствено осветление,  не сте изложени дълго  на дневна светлина.

Освен недостиг на витамин D, липсата на слънчева светлина води и до повишаване на нивото на холестерола в кръвта.

Учените казват, че излагането на слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи увеличава броя на белите кръвни телца (които увеличават способността на тялото да се бори с инфекции), а с това и предаването на кислород в тъканите.

Поради тази причина, физическите упражнения в комбинация със слънчева светлина, разходките на открито, имат по-ползотворно влияние върху мускулната сила и костите, отколкото тренировки на закрито.

От умереното излагане слънце ще имате само полза.