Брадата обаче не е само последен писък на модата и прави мъжа по-харесван от някои жени, но е и полезна за здравето и дори може да помогне за предпазване от рак, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на международния проучвания.

Вижте снимки на най-сексапилните мъже с бради >>

Скорошно австралийско изследване например установи, че брадясалото мъжко лице е защитено от между 90 и 95 процента от вредните ултравиолетови слънчеви лъчи, които могат да причинят рак на кожата.

Според авторите му от университета на Южен Куинсланд, макар да не е толкова ефикасна, колкото слънцезащитен продукт, брадата все пак играе съществена роля за блокиране на вредните лъчи.

Проучване показва също, че лицевото окосмяване е от полза и за мъже, страдащи от астма, тъй като прахът полепва по него, вместо по дихателните им пътища.
Брадата освен това задържа по-големи количества влага, което я прави "съюзник" срещу "вятърно изгаряне" - слънчево изгаряне, получено при хладно или облачно време.

По-рядкото бръснене освен това е свързано с понижен риск от врастване на космите и съответно от бактериални инфекции.

Експертите напомнят, че въпреки здравословните ползи от брадата, неправилното ѝ поддържане крие риск от разпространение на инфекции. Затова може би е по-добре да се доверите на удобна самобръсначка по вашия вкус, която да превърне бръсненето в удоволствие за вас, а любимите ви да се насладят на гладката ви кожа.