Д-р Никол Ловато от университета Флиндърс установи, че вниманието на хората, които редовно спят през деня, е по-изострено, отколкото на тези, които си позволяват да подремнат само инцидентно.

Следобедният сън е много популярен. Около 50 процента от хората придрямват поне веднъж седмично. Той е много полезен, защото освен че ободрява, подобрява когнитивните функции, времето за реакция, краткосрочната памет, дори настроението.

Колкото по-дълъг е следобедният сън, толкова по-ободряващ е той, твърди д-р Ловато. Продължителността му трябва да зависи не само от наличното време, но и от плановете ни за вечерта. Ако спим час или два следобеда, вечерта ще заспим по-трудно и нощният ни сън ще е по-кратък.

Ако можем да отделим час и половина за сън през деня, ще извлечем ползата от дълбокото заспиване. В противен случай и 10-15-минутна почивка могат значително да ни освежат и да подобрят умствените ни показатели, като ползата продължава няколко часа, съветва д-р Ловато.

"Кратката дрямка е много полезна, защото човек не се чувства отпуснат или замаян, след като се събуди - каза д-р Ловато. - Причината е, че за толкова кратко време не може да се заспи дълбоко".