Ако обаче днес се сблъскате с по-напрегнати жени и по-сънливи мъже, както и с по-гладни представители и на двата пола, това вероятно е последвал ефект от явлението, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американски специалист.

Учените отдавна изследват как лунният цикъл в дадена нощ влияе върху количеството, вида и качеството на съня.

"Задавали ли сте си въпроса какво означава понятието "лунатик"? Терминът всъщност обяснява, че с човешките същества по време на пълнолуние се случва нещо, както във физиологичен, така и в психологичен аспект", казва д-р Мат Уокър от Калифорнийския университет.

В нощ с пълна луната хората прекарват средно с 30 минути по-малко във фазата на дълбок сън.

Липсата на достатъчно дълбок сън без сънища при пълнолуние се отчита и при двата пола, но е по-изразена при представителките на нежния пол.

Когато луната е пълна, при жените се наблюдава спад в съня с бързи очни движения (Rapid Eyes Movement - REM), свързван с настроението и регулирането на емоциите, а при мъжете - увеличение.

Освен по-малко REM сън, в пълнолунна нощ жените си набавят по-малко дълбок сън и по-малко възстановителен сън. Лишението от качествен сън влияе отрицателно върху настроението, с което може да се обясни защо днес повече жени ще проявяват безпокойство.

При мъжете липсата на достатъчно количество дълбок сън и увеличението на REM съня по време на пълнолуние са свързани с т.нар. ефект на натрупване, в резултат на който те са по-сънливи.

Пълнолунието се отразява и върху апетита на жените и мъжете, като ги прави по-гладни. Това се обяснява с измененията в нивата на хормоните, свързани с усещанията за ситост и глад - съответно лептин и грелин.

"Когато човек е лишен от достатъчно количество дълбок сън и съответно от сигнала за ситост, се задейства сигналът за глад", обяснява д-р Уокър.