Френски учени установиха как мастилото от татуировка се прехвърля от мъртви на живи клетки, а това открива перспективи за разработване на по-ефикасна технология за премахването й.

Макар непрекъснато да се възстановява, кожата притежава учудващата способност да съхранява десетилетия наред рисунки върху повърхността си. Учени от центъра по имунология Марсилия-Люмини смятат, че са открили как се извършва това, отхвърляйки хипотезата, че "клетката носителка на пигмент живее вечно". Тази хипотеза бе поставена под въпрос, отбелязаха от Френския национален институт за здравни и медицински изследвания.

Основният въпрос е в какъв вид клетки се складира мастилото. Смяташе се, че става въпрос за фибробластни клетки, свързани с образуване на белег при зарастване на рани. Оказа се обаче, че мастилото се складира в макрофаги - имунни клетки, които защитават организма от патогенни агенти, като ги поглъщат. Макрофагите изглежда правят същото с мастилото и си го предават от едно поколение на друго.

"Цикълът, свързан с улавяне, освобождаване и повторно улавяне на пигмента, е непрестанен в татуираната кожа", поясниха учените, цитирани от БТА.

Феноменът бе наблюдаван върху опашката на татуирана генномодифицирана лабораторна мишка, която можела да умъртви макрофаги в организма си, за да бъде ускорен процесът.

"Видът на татуировката оставаше непроменен, тъй като мъртвите макрофаги освобождаваха пигмента в обкръжаващи ги зони, преди през следващите няколко седмици той да бъде погълнат от нови макрофаги"
, уточниха учените.