"Използвахме нов алгоритъм, за да предскажем стареенето на мозъка след ужасни събития, като развод или смърт" - заяви ръководителят на изследването Шон Хатън от Калифорнийския университет в Сан Диего.

"Констатирахме, че всяко негативно събитие ускорява стареенето на мозъка с около 4 месеца."

Това означава, че ако си имал лошия късмет да преживееш две подобни събития, мозъкът ти ще е с 8 месеца по-стар. Учените не са наясно как подобни събития, които повечето хора преживяват, ускоряват стареенето на мозъка. Настоящото изследване не е открило причинно-следствена връзка.

Други изследвания установиха, че стресиращите събития могат да ускорят скъсяването на теломерите. Според д-р Даниъл Кофър от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, стресиращите събития могат да предизвикат възпаления, които да ускорят стареенето. Той поясни, че е възможно стареенето да бъде предизвикано от реакцията на индивида към стресиращото събитие, а не от самото събитие.

"Когато реагират негативно към стресиращо събитие, хората често не се хранят и не спят добре и това има своето отражение върху мозъците им", отбеляза той.

Изследването обхванало над 350 ветерани на средна възраст 62 години, които отбили военната си служба между 1965 и 1975 г. Около 80 на сто от тях никога не са били на бойното поле.

Участниците били интервюирани за "съдбоносни събития", които включват смърт на член на семейството или приятел, развод, раздяла, финансови и сериозни здравословни проблеми. Били им зададени също въпроси, за да се определи социалноикономическият им статус. Участниците минали тестове, за да се разбере дали имат проблеми с паметта и дали притежават ген, свързан с по-висок риск от болестта на Алцхаймер. Освен това мозъците им били изследвани с ядреномагнитен резонанс.

След това учените включили получената информация в своя алгоритъм, за да прогнозират стареенето на мозъка. Алгоритъмът взел под внимание също фактори, които са свързани с ускорено стареене, като например риск от сърдечни болести, употреба на алкохол, етническа принадлежност. Резултатите от изследването са публикувани в Neurobiology of Aging.