Всички искаме да имаме здрава коса, а повечето дами, както и някои господа, желаят и тя да е дълга и бляскава. Проучванията доказват, че косата расте средно с по 0,3-0,5 мм на ден, с 1-1,5 см на месец и с между 12 и 15 см на година. Тя е и втората най-бързо растяща тъкан в човешкото тяло. Но проблемите ни в много случаи са свързани с различни причини, които правят косата ни прекалено суха или прекалено мазна, трудна за разресване или податлива на стилизиране.

Затова ви предлагаме 10 изпитани средства, които да подобрят състоянието на косата ви и то в рамките на един месец.

Периодично подстригване

Ако искате да имате здрава коса, то трябва да я подстригвате регулярно, веднъж в месеца или най-много веднъж на два месеца. Редовното подстригване премахва цъфтящите краища и по този начин не позволява на увреждането на косъма да достигне до корените. И така косата ви ще расте по-бързо.

Никога не пропускайте балсама за коса

Балсамът има моментално добро действие върху косата и я предпазва от увреждането при подсушаването с кърпа, както и от сешоара. Подбирайте подходящия балсам за вашия тип коса и го използвайте след всяко измиване.

Маски за коса

Някои продукти, нанесени направо върху скалпа, имат много добро действие върху косата. Такива са сокът от лук или чесън, ябълков оцет, кокосово мляко. Те ще подсилят и растежа на косата.

Изпитана маска за коса е тази с преварена бира. Можете дори да смесите пивото с шампоана си и да миете косата си с тази смес. Добрите резултати ще ви удивят.

Калъфка от сатен

Сменете памучната си калъфка с такава от сатен и косата ви ще започне да расте по-бързо. Сатенът и коприната също така ще помогнат срещу сплитането на косата.

Правилното изсушаване

След измиване на косата много дами я увиват в хавлиена кърпа или я подсушават търкайки я с кърпата. Това не е много добра идея, тъй като уврежда косата и я кара да се къса по-лесно. За най-добри резултати просто попийте леко косата с хавлиена кърпа и после я оставете да съхне сама. Едва когато е изсъхнала около 60%, използвайте сешоар и задължително термозащитен спрей.

Оставете косата си да диша

В забързаното ни ежедневие и за да ни бъде удобно, някои от нас постоянно носим косите с вързани на опашка, на плитка или прибрани на кок. Ако искате да имате дълга и здрава коса, не ѝ причинявайте това. Давайте ѝ достатъчно време да диша и не я стягайте твърде много с ластици и шноли.

Има значение какво ядете

Някои храни могат да подсилят растежа на косата. Тези, които са богати на биотин и витамин H, като мляко, сирене яйца, ядки, свинско месо, черен дроб, сардини, сьомга, карфиол и авокадо.

Не я мийте прекалено често

Разбира се, че е добре да ходите с мръсна коса, но не я мийте всеки ден. Това ще я направи суха и без блясък. Също така е добре да масажирате добре скалпа си при всяко миене и да разрешите косата си с широк гребен след това.

Сок от лук и кокосово масло

Той е изпитано средство за растеж и здравина на косата, тъй като осигурява директно храна за фоликула на косъма. А когато сокът от лук се смеси с кокосово масло, резултатът е още по-добър.

Имайте търпение

Косата няма да порасне за една нощ. Но всеки стрес и негативни емоции ще попречат на този процес. Така че имайте търпение и ѝ дайте нужното време и грижа, за да порасне дълга, бляскава и красива, както си я представяте.