Нова година винаги е свързана с взимането на нови решения. Или пък с подновяването на стари цели, които не сме успели да осъществим през изминалите 365 дни. Много от дамите си казват, че от 1 януари започват диета и този път (без значение какво ще им коства) ще достигнат онези бленувани 53 килограма.

Всъщност се оказва, че дните около настъпването на новата година са свързани с нови или пък стари, но подновени, терзания, свързани с начина, по който изглеждаме. А това, разбира се, рефлектира и върху начина, по който се чувстваме.

Може би решението не е да променяте себе си, а да приемете себе си. Представяме ви 11 новогодишни идеи как да се случи това. Те са изцяло позитивни и със сигурност ще ви направят по-щастливи през 2020 година.

Разчистете профилите си в социалните медии

Излезте от групите, в които постоянно хора си показват снимките "преди" и "след" отслабването или профилите на звездите, които непрекъснато споделят свои снимки с плочки на корема, докато ваят мускули във фитнеса. Някои казват, че тези постове действат мотивиращо. Но същност те подхранват нездравословното сравняване, срама от собственото ви тяло и доста често нездравословни диети и хранителни режими, които не са за всеки.

Е, добре, може да продължите да следите профила на модела Ашли Греъм.

Снимка: Instagram

Носете дрехите, които ви харесват, въпреки модните съвети

Със сигурност имате в гардероба си дрехи, които харесвате и искате да носите, но не го правите, защото модните експерти са казали, че това не подхожда на вашата фигура. Ако днес сте в настроение да носите кадифен гащеризон, носете го. За кого се обличате? Заради себе си или заради модните експерти? Действайте против срама.

Престанете да ядете онова, което не ви харесва

Да, плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни може би са добри и здравословни, но това не означава, че трябва да си добавяте чия в смутито или овесени ядки в млякото, ако не ги харесвате. Храненето заради вина (в смисъла на "Трябва да яма това, защото само така ще отслабна") води до допълнителен стрес и намалява удоволствието от храненето, което по-късно, след края на диетата, води до преяждане, заради усещането за "отмъщение" към тялото за времето, в което е било подложено на лишения.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Отделяйте време само за себе си поне веднъж седмично

Много хора се наказват постоянно с мисли и често сме твърде негативни към собствената си личност. Но, когато се обвиняваме, обиждаме и се срамуваме от себе си, не си правим добро. Затова поне веднъж в седмицата правете нещо за себе си - нещо, от което се чувствате добре - кино, хубава книга, фризьор, други разкрасителни процедури и т.н. Нещо, което ще ви накара да мислите хубави неща за себе си.

Пробвайте нова спортна активност всеки месец

Има хора, които просто ненавиждат спортуването и макар да са опивали десетки неща, не са харесвали 99% от тях. Истината е, че трябва да продължавате да търсите, докато откриете своето нещо. И за тази цел трябва да опитвате нови и нови спортни активности. А такива в наши дни има много - най-различни видове танци, плуване, бокс, йога, тенис, каране на колело, танци на пилон и какво ли още не. Целта на спортните активности, които практикувате, не е само да ви направят по-здрави и да сте в по-добра форма, но и да подобрят настроението ви.

Купете си нов екип

Или поне някакви тениски със забавни надписи. Много по-мотивиращо е да тренираш с тениска с надпис "Аз преборих анорексията" или "Ще те фрасна в лицето". Към тях можете да добавите и спортни панталони или клин, които наистина харесвате и са ви удобни.

Престанете да обвинявате пълните хора

Много от нас, макар че не сме идеални, се възмущаваме от пълните или дебелите хора. Сякаш приемаме, че, за да бъдат такива, значи им липсва дисциплина, не могат да се владеят и т.н. Ако мислите така, нищо чудно, че сте груби и строги и към самите себе си. Опитайте се да не съдите другите хора за начина, по който изглеждат.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Освободете се от вманиачените си приятели

Всеки има поне по един или повече приятели, които са вманиачени на тема диети, фитнес, тренировки, здравословен начин на живот или поне по една приятелка, която, когато ви срещне, започва с думите: "Ужас! Качила съм килограм и 300 грама. Каква свиня съм аз!"

Освободете се от тези хора, особено от онези, които ви повтарят, че веднага трябва да започнете да отслабвате или да тренирате постоянно, защото на нищо не приличате.

Бъдете целенасочено несъвършени

Поне веднъж в месеца правете нещо, в което наистина не ви бива. Психолозите са на мнение, че хората, които често се терзаят за теглото си и за храната, която ядат, са перфекционисти по душа. А изправяйки се срещу страховете си и правейки нещо, в което не сме добри, намалява страха ни от провал.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Поемете си дъх преди всяко хранене

С други думи дайте си време да усетите мириса, вкуса, текстурата на всяко ястие, което ви предстои да консумирате. Сигурно звучи странно, но хранейки се по този начин, е много по-малко вероятно да нападнете храни, които са вредни и които ядете само за да запълните времето.

Грижете се за тялото, което имате тук и сега

Не за онова тяло, което ще имате, след като отслабнете с 25 килограма, не следващата година, не следващия месец, не когато ще бъде по-лесно и по-сигурно - грижете се за тялото, което имате всеки ден. И нека това започне сега!