Въпреки лошото време в последните дни, пролетта все пак наближава и скоро ще бъде факт. Освен с повечето слънце, птичи песни и разходки навън, този сезон е характерен с наложителния детокс на организма, който мнозина от хората правят.

Според Китайската медицина, ако бъбреците не са работили добре през зимата, поради което процесите на детоксикация на тялото са нарушени, се натрупват повече токсини и това е една от причините за характерната пролетна умора. Също според знанието на Китайската медицина, през пролетта най-активните органи са черният дроб и жлъчката, които е добре да бъдат подкрепени в този период.

Ето 5 лесни стъпки за детокс на черния дроб и пролетно прочистване на организма, дадени от Мира Делчева, магистър-фармацевт, класически хомеопат и натуропат с над 15-годишен опит:

Снимка: Мира Делчева

Направете разтоварващ режим на хранене. Черният дроб и бъбреците са сериозно затруднени от големия брой животински протеини, които сме погълнали през студените месеци. Те трябва да се справят с отпадните токсини, получени при преработката на тези продукти и да ги изхвърлят извън организма. Затова е добре за определен период от време да се наблегне на растителна храна. Традиционните Великденски пости, които вече започнаха, са повод да преминете на такова хранене.

Може също така да направите няколко последователни дни само на сокове и течна храна. Подходящо е да се правят по 1-2 разтоварващи дни всяка седмица. Това дава възможност на храносмилателната система да си почине.

Използвайте горчиви треви и билки. Те стимулират образуването на жлъчка в жлъчния мехур и подкрепят работата на черния дроб. Не е случайно, че у нас през пролетта избуяват много треви и билки с горчив вкус - глухарче, рукола, див лук, левурда, киселец, спанак, коприва, лапад и др.

Горчивите вещества, които се съдържат в тях, стимулират отделянето на храносмилателни сокове, ензими и подобряват храносмилането.

Снимка: iStock by Getty Images

Вземете билки, пречистващи черния дроб. Добре е заедно с изброените по-горе мерки, да приемате временно и добавки, съдържащи бял трън, куркума, корен от глухарче, тулси (по Аюрведа), буплерум (по Китайската медицина).

Снимка: iStock by Getty Images

Улеснете изхвърлянето на токсини чрез активно движение, сауна и парна баня. Спортът и активното движение помагат за изхвърлянето на токсините през кожата. Когато времето се затопли, е по-добре да се движим повече навън сред природата.

Снимка: iStock by Getty Images

Приемайте достатъчно течности. Те, както знаете, подпомагат изхвърлянето на токсини чрез бъбреците и урината. Подходящо е също така приемането на топла вода с лимон или етерично лимоново масло, което пречиства лимфата. Може да добавите също така билкови чайове, които съдържат корен от глухарче, цикория, бял трън, камшик, невен, жълт смил и др.

Снимка: iStock by Getty Images