Следобедната умора е добре познат на всички феномен и е известна с това, че трябва да се крие от шефовете с цената на всякакви усилия.

Още по-добре би било, ако изтощението изобщо не се появи. Ето как да пребориш опасната за работоспособността ти следобедна умора в точно 5 (пет) стъпки:

1. Не прекалявай с обяда

Трябва да приемеш енергия, за да имаш енергия, нали? Напълно вярно, но все пак не прекалявай с обедната трапеза. Менюто ти по това време от деня трябва да е в умерени количества. Обилният обяд ще те докара до летаргия по-късно следобед, особено ако е включвал въглехидрати като спагети и хляб.

За да си продуктивна и фокусирана, комбинирай ястие с протеини (сирене, яйца, пилешко, риба) с много зеленчуци.

2. Планирай предварително

Не само на основните ястия, но и на междинните закуски. Според едно изследване, мнозинството от хората изяждат около 700 ккал. под формата на закуски. Помниш ли онзи случай, когато изяде всички бисквити, останали след рождения ден на колежката? Да, така се натрупват калориите. А безразборният им прием е причина за резките спадове и скокове на кръвната захар.

Спаси се от допринасящите за умората ти безразборни похапвания, като ги замениш с добре обмислени междинни закуски. Ядки (но не повече от 20-30 гр.), нарязани на пръчици зеленчуци, половин кофичка кисело мляко с малко мед - все вкусни, полезни и тонизиращи хапвания, които не само не те изморяват, но и повишават работоспособността ти.

3. Пийвай си (правилните напитки)

Леката дехидратация влия отрицателно на фокуса и бдителността ти. За да я избегнеш, опитай се да не изпиваш повече от 2-3 кафета преди първата половина на деня. Ако си в офиса, винаги дръж бутилка с вода на бюрото, която да ти напомня да отпиваш от живителната течност. Запомни, че супите, зеленчуците и плодовете също хидратират.

4. Планирай предварително... и здравословно

Искаш бърза рецепта за закуска, която не само ще поддържа енергията ти на ниво, но и ще я увеличи. Даваме ти я веднага! Намажи два крекера от пълнозърнест ориз с малко крема сирене и добави резенчета хрупкав зеленчук - чушка, морков, краставица, целина. Твоят импровизиран "сандвич" съдържа всичко необходимо, за да заработят мозъка и тялото ти на пълни обороти.

5. Не спирай да се движиш

Придържането към стриктен тренировъчен режим ще ти се отплати с повече от по-стегнати мускули на дупето. Проучванията показват, че редовната физическа активност играе важна роля в преборването на умората и дори влияе по-добре от някои лекарства срещу нарколепсия (хронично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора).

Така че следващият път, когато се опиташ да потиснеш прозявките си, замисли се за начина си на хранене и дали не е добра идея най-накрая да се запишеш на пилатес.

Източник: Cosmopolitan