Тези дни е напълно невъзможно да избегнете информация за коронавируса. Всички медии, а и най-вече социалните пускат новина след новина за заболяването, в аптеките и дори в сайтовете за онлайн търговия свършват всякакви видове предпазни маски, дезинфектанти и какво ли още не. Много хора вече се запасяват с хранителни продукти.

Когато пуснеш телевизора, всяка втора новина, която ти съобщават, е свързана с COVID-19. Затова едва ли ще ви изненада фактът, че и много хора вече се сблъскват с тревожни разстройства на психиката, свързани с коронавируса.

Разбира се, не можем да кажем, че страховете им са напълно неоснователни. Според официалните данни на Световната здравна организация към 3 февруари тази година повече от 88 000 човека в света е потвърдено, че са се заразили в вируса. И макар организацията да твърди, че рискът от заразяване е нисък, самата информация за разпространяването му в световен мащаб е доста обезпокоителна.

Гейл Салц - професор по психиатрия от Ню Йорк, казва пред Health:

"За съжаление, COVID-19 е точно онова, което предизвиква много по-голяма тревожност, отколкото реална заплаха. Така е, защото е нов вирус, няма история и отъпкан път, по който да се справим с него, което прави нещата още по-несигурни и непознати. Той е също така невидим, а това още повече плаши хората. Когато не знаеш кога и от кого можеш да се заразиш, чувстваш, че изобщо нямаш контрол над ситуацията."

Тревожността, свързана с коронавируса е съвсем разбираема, но все пак има някои неща, които можем да направим, за да бъдем малко по-спокойни и да опазим психиката си по време на тази епидемия.

Ограничете риска да се заразитe

На практика това означава да се осведомите за това дали има потвърдени случаи на заболели от коронавирус във вашето обкръжение, в държавата, града, работното място и т.н. Дали сте били в контакт с някой болен напоследък и дали имате някакви проблеми с имунната система.

Тези стъпки нямат за цел да ви разтревожат още повече, а да ви дадат някакво чувство за контрол над ситуацията. Вие не сте просто безлични консуматори на информацията за заболяването, можете да предприемете действия, за да се предпазите.

Опитайте се да ограничите четенето и гледането на новини на тази тема

Да, вярно е, че трябва да имате реална представа за ситуацията, но не е нужно да попивате всяка новина на тази тема. И се доверете само на доказани източници.

Напълно нормално е да се тревожите

Приемете го. Коронавирусът е факт и много хора са разтревожени като вас. Но да се тревожите за това какво ще си помислят другите за вашите страхове е още по-тревожно. Ако някой се опитва да ви се подиграва заради страха ви, игнорирайте го.

Следвайте съветите за предпазване от вируса

Опитайте се да избягвате контакти с хора, които са болни. Не докосвайте очите, устата и лицето си, особено ако пътувате в градския транспорт. Редовно мийте ръцете си при прибиране вкъщи. след като сте пътували в градския транспорт, след като сте ползвали обществена тоалетна. Важно е и ръцете да бъдат измивани много добре с топла вода и сапун, като ги търкате най-малко 20 секунди. Ако нямате възможност да измиете ръцете си, използвайте дезинфектант на алкохолна основа.

Припомняйте си, че правите най-доброто, което е възможно в тази ситуация

Ако усетите, че тревожността ви обзема и паниката ви завладява, опитайте се да се успокоите като отидете на безопасно място. Като дома ви. Разбира се, поддържайте го чист. Така, всеки път, когато се приберете, си напомняйте, че имате "убежище" и че правите най-доброто в тази ситуация.

Ако това не помогне или нямате възможност да се приберете точно в този момент, опитайте се да се разсеете с приятни мисли. Гледайте през прозореца, наблюдавайте полета на птица или просто сложете дланите си върху бюрото. Това са техники, които могат да прекъснат негативната поредица от мисли, която ви завладява.